Compania americană Sterling Jewelers, cel mai mare retailer de bijuterii cu diamante din lume, este acuzată de sute de foste angajate că au fost hărţuite sexual şi discriminate, acestea recurgând la un proces de arbitraj colectiv, potrivit publicaţiei Washington Post, citată de MarketWatch.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sterling Jewelers operează operează magazinele de bijuterii Kay Jewelers, Zales şi Jared the Galleria of Jewelry.

Cazul se referă la 69.000 de actuale şi foste angajate şi include declaraţii din partea a peste 250 de foste angajate care acuză existenţa unei culturi a hărţuirii, pe parcursul a peste două decenii, începând din anii 1990.

Plângerea iniţială a fost depusă la curtea de arbitraj în 2008, potrivit Washington Post, dar abia duminică cele 1.300 de declaraţii făcute sub jurământ au fost făcute publice.

Întrucât cazul este unul privat, nu se ştie de ce a durat atât de mult.

Nu toate cele 69.000 de femei acuză hărţuirea, dar multe acuză compania de părtinire sexuală, discriminare în privinţa salariilor şi că pe nedrept nu au fost promovate.

Potrivit publicaţiei, fostele angajate acuză că directori de magazine bărbaţi, inclusiv unii care lucrau la sediul central al Sterling, trimiteau ”echipe de iscoade” în magazine pentru a găsi angajate cu care să facă sex, se distrau pe seama aspectului fizic al femeilor din birouri şi convingeau angajate să aibă relaţii intime cu ei prin oferirea unor măriri de salarii, promovări sau protecţie de represalii.

Angajatele au povestit şi despre petreceri care aveau loc la întâlnirile anuale cu directorii, pe care le-au descris ca ”ocazii sexuale”, la care femeile erau pipăite şi hărţuite.

Una dintre femei, fost director la Sterling, a vorbit despre foşti colegi bărbaţi ca despre nişte câini deliberaţi din cuşti, fără să fie nimeni care să le apere de ei pe angajate.

Angajatele care s-au plâns de felul în care erau tratate ar fi fost pedepsite, iar una dintre ele a fost acuzată de furt şi concediată, după ce a raportat avansurile sexuale ale unui superior.

Documente din 2013 arată că un număr de directori de rang înalt, între care Mark Light, actualul director general al companiei mamă a Sterling, Signet Jewelers, au fost acuzaţi că promovează angajate în funcţie de cum răspund avansurilor sexuale, potrivit Washington Post.

Reprezentanţii Sterling au respins acuzaţiile într-un comunicat adresat publicaţiei, afirmând că compania a investigat cu atenţie toate acuzaţiile şi a ajuns la concluzia că nu se bazează pe fapte şi nu reflectă cultura Sterling.

”Un număr de acuzaţii făcute de foarte puţine persoane au fost incluse în cazul de arbitraj pentru a crea o imagine negativă şi distorsionată a companiei”, se arată într-un comunicat.

Avocatul şef al reclamanţilor, Joseph M. Sellers, a spus că declaraţiile prezintă ”dovezi care îţi taie respiraţia despre felul în care femeile au fost tratate la locul de muncă”.

Sterling Jewelers are aproximativ 1.500 de magazine şi 18.000 de angajaţi în Statele Unite. Anul trecut, compania mamă Signet a avertizat în raportul anual că ar putea înregistra daune substanţiale dacă pierde procesul de arbitraj.

Acţiunile Signet au scăzut în ultimele trei luni cu peste 21%, iar anul trecut cu peste 26%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.