Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, la International Health Forum, că taxa clawback trebuie împărţită în mod echitabil în industria de profil, precizând că, dacă soluţia este introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, Guvernul nu va ezita să o aprobe de urgenţă, ministerele Sanătăţii, Economiei şi cel al Finanţelor cautând deja o soluţie în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ştiu de povara taxei clawback asupra producătorilor de medicamente generice. V-am înţeles mesajul şi sunt total de acord că povara acestor contribuţii financiare trebuie împărţită în mod echitabil în industrie, spre folosul pacientului şi al economiei deopotrivă. Aşa cum a subliniat şi Consiliul Concurenţei, care a recomandat public încurajarea consumului de medicamente generice. Vom învăţa din experienţa ţărilor europene cu istorie în acest domeniu. Dacă soluţia este introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, nu vom ezita să o aprobăm de urgenţă. Ministerul Sanătăţii împreună cu Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor caută deja o soluţie, pe care sper să o găsim împreună", a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Totodată, premierul s-a referit şi la exporturile paralele, la politicile şi practicile comerciale ale producătorilor şi importatorilor de medicamente, ale distribuitorilor şi farmaciilor, la licitaţii şi spitale.

"Degeaba ne plângem de fondurile publice alocate consumului de medicamente atât timp cât nu avem un sistem care să ne asigure că le folosim eficient pe cele pe care le avem. Repet, trebuie să ne asigurăm că orice român are la dispoziţie medicamentele necesare atunci când are nevoie de ele. Fie că e vorba de prevenţie, de vaccinuri, fie că e vorba de medicamente oncologice sau de medicamentele pentru bolnavi cronici. Ştim care sunt marile probleme: o politică de preţuri mereu în schimbare, gândită mai mereu exclusiv de contabili. Un sistem de achiziţii bulversat de fosta guvernare şi gândit pe termen scurt. O taxă clawback aplicată inechitabil. Vă invităm să lucrăm împreună pentru a rezolva aceste probleme", a subliniat şeful Executivului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.