Creşterea economică de 5,7% înregistrată în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu primul trimestru 2016, o evoluţie care depăşeşte aşteptările analiştilor şi ale organismelor internaţionale FMI, BM, CE, este o confirmare a măsurilor economice luate de Guvern, consideră premierul Sorin Grindeanu, care spune că Guvernul va continua să susţină tendinţa de creştere economică prin stimularea investiţiilor publice, accelerarea atragerii de fonduri europene şi îmbunătăţirea colectării şi reducerii evaziunii fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea economică este şi rezultatul încrederii mediului de afaceri în măsurile economice anunţate de Guvern pentru perioada următoare  - între care Legea prevenţiei, înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii -  dovedită inclusiv prin indicatorii de încredere calculaţi de Comisia Europeană, se mai arată într-un comunicat al Guvernului.

“Pentru 2017, ne-am propus să atragem fonduri europene consistente în economia românească, respectiv 5,2 miliarde euro. Totodată, monitorizez personal, prin întâlniri de lucru săptămânale, îmbunătăţirea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Sunt pârghii prin care susţinem ritmul de creştere economică, astfel încât evoluţia economiei să fie resimţită în viaţa de zi cu zi a românilor”, consideră premierul Sorin Grindeanu, citat în comunicat.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit sursei citate, rata creşterii economice de 5,7%, mai mare decât cifra estimată pentru întreg anul 2017, respectiv 5,2%, a fost anticipată de alte evoluţii pozitive din economie: exporturile au ajuns la un maxim istoric record în luna martie 2017 adică la 5,7 miliarde euro; în primele 4 luni ale anului s-au creat peste 100.000 de noi locuri de muncă stabile; producţia industrială are rate de creştere ridicate - o evoluţie pozitivă are  industria prelucrătoare/industrii medium şi high tech; rata şomajului se află la un minim istoric de după 1989.

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care depăşesc sensibil prognozele analiştilor.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.