România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, atât faţă de trimestrul precedent cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statisatică, Eurostat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, economia României a avansat în primele trei luni cu 1,7% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. În termeni anuali, PIB-ul a consemnat o consemnat o creştere de 5,6%, arată datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010.

Primele estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, evoluţie care depăşeşte sensibil prognozele analiştilor.

În ceea ce priveşte evoluţia faţă de trimestrul anterior, creşterea din primul trimestru din acest an a fost de 1,7%, după +1,5% în trimestrul IV din 2016, +0,7% în trimestrul III şi +1,6% în al doilea trimestru din 2016, arată seriile publicate de INS.

Trimestrul I din 2017 a fost al şaptelea trimestru la rând de creştere economică, arată seriile INS.

Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.

La nivelul Uniunii Europene, economia a avansat în primul trimestru cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, un ritm similar fiind consemnat şi în zona euro. În trimestrul patru, creşterile au fost de 0,6%, respectiv de 0,5%.

Creşteri mari ale PIB au mai consemnat Finlanda (1,6%), Letonia (1,5%) şi Lituania (1,4%). Economia Ungariei a crescut cu 1,3%.

În termeni anuali, economia UE a crescut în primele trei luni cu 2%, iar cea a zonei euro cu 1,7%, după avansuri de 1,9%, respectiv de 1,8% în trimestrul al patrulea.

În afara României, creşteri anuale mari au înregistrat Polonia (4,1%), Letonia (3,9%) şi Ungaria (3,7%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.