Google a anunţat că va dona Wikimedia 3,1 milioane de dolari şi va oferi totodată acces gratuit la unele din instrumentele bazate pe inteligenţă artificială ale companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu cei 3,1 milioane de dolari anunţaţi la World Economic Forum, donaţiile totale făcute de Google pentru compania care dezvoltă enciclopedia gratuită Wikipedia au ajuns la 7,5 milioane de dolari.

1,1 milioane de dolari vor merge către proiectele actuale derulate de Wikimedia Foundation, iar restul de 2 milioane vor fi alocaţi pentru proiectele de viitor pe termen lung ale companiei.

În afara donaţiei în bani, Wikimedia mai primeşte acces gratuit la unele dintre instrumentele bazate pe inteligenţă artificială ale Google, precum Custom Search API şi Cloud Vision API.

Cu ajutorul acestora, editorii enciclopediei gratuite vor avea o misiune mult mai uşoară când vine vorba de citarea surselor, citare care va putea fi acum făcută fără a părăsi pagina de editare a conţinutului.

De asemenea, tot cu ajutorul Google, Wikipedia va putea să crească numărul articolelor scrise în limbi mai puţin reprezentate.

La începutul acestei luni, Wikimedia a anunţat că va folosi Google Translate pentru a ajuta editorii să traducă articolele în limbi care nu beneficiază de mult conţinut în cadrul enciclopediei Wikipedia.

Implicarea şi suportul pe care Google îl arată, chiar dacă are şi un evident interes strategic, reprezintă totuşi o iniţiativă pentru care gigantul american trebuie apreciat.

Google foloseşte informaţiile existente pe Wikipedia în diverse servicii şi cu diverse scopuri. Acestea apar direct în pagina cu rezultate în cazul anumitor căutări. De asemenea, Google foloseşte numeroasele articole de pe Wikipedia pentru a-şi antrena algoritmii de învăţare mecanică din cadrul propriilor proiecte care se bazează pe inteligenţă artificială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.