Gilead Sciences va investi 5,1 miliarde de dolari pentru a-şi mări participaţia la firma de biotehnologie belgiano-olandeză Galapagos, pentru a dezvolta şi comercializa tratamentele acesteia o perioadă de zece ani, au anunţat duminică cele două companii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investiţia în Galapagos, care survine la aproape patru ani de când companiile s-au asociat pentru a dezvolta un medicament pentru tratarea afecţiunilor inflamatorii, include o plată în avans în valoare de 3,95 de miliarde de dolari şi o investiţie în acţiuni din partea Gilead de 1,1 miliarde de dolari.

”Gilead obţine accesul exclusiv la toţi compuşii actuali şi viitori ai portofoliului Galapagos, în timp ce Galapagos va putea să îşi extindă activităţile de cercetare şi să construiască o infrastructură comercială”, a afirmat directorul general al Gilead, Daniel O’Day, într-un comunicat.

Producătorul american de medicamente Gilead va plăti 140,59 de euro (158,43 dolari) pentru o acţiune nouă Galapagos, pentru a-şi mări participaţia de la 12,3% la 22%. Preţul este cu aproape 10% peste nivelul la care au închis vineri titlurile Galapagos.

Galapagos a mai anunţat că va cere aprobarea acţionarilor pentru a permite Gilead să îşi extindă în continuare participaţia, până la 29,9%. Ulterior, acordul include o clauză de pauză de 10 ani, care va împiedica Gilead să mai cumpere acţiuni.

În 2015, Gilead a semnat un acord de peste 2 miliarde de dolari cu Galapagos, care a inclus un avans de 725 de milioane de dolari pentru dezvoltarea medicamentului filgotinib şi preluarea unei participaţii la firma europeană.

Filgotinib este un compus experimental dezvoltat pentru artrita reumatoidă şi boala intestinului inflamabil, iar Gilead intenţionează să facă cerere în acest an la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite pentru autoritarea tratamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.