Cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) au convenit să mărească rezervele Fondului Monetar Internaţional cu o nouă alocare de drepturi speciale de tragere (DST), a anunţat, marţi, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura ar putea duce la creşterea finanţării acordate de FMI ţărilor sărace.

"În sfârşit, vinerea trecută, la reuniunea G20, am primit acordul pentru a lucra la o nouă alocare de DST", a spus Kristalina Georgieva în cadrul Forumului Fiscal African al FMI, transmis online.

”500 de miliarde - în care fiecare membru al FMI ar primi propria parte contribuind imediat la rezerve”, a spus ea, fără a specifica unitatea monetară.

Italia, care deţine în acest an preşedinţia G20, face presiuni pentru emiterea unor DST în valoare de 500 de miliarde de dolari, ca o modalitate de a furniza lichidităţi ţărilor sărace afectate puternic de pandemia  de Covid-19, fără a creşte nivelul datoriilor.

Miniştri de Finanţe din G20 au exprimat vineri un sprijin larg pentru creşterea rezervelor de urgenţă ale FMI, după ce noul secretar al Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a renunţat la opoziţia predecesorului său, Steven Mnuchin.

Un purtător de cuvânt al FMI a declarat că Fondul formulează o propunere de alocare a DST la cererea G20.

Mărimea alocării ”se va baza pe evaluarea necesarului nostru pe termen lung de a completa activele de rezervă existente”, a spus el.

Georgieva a mai spus că Fondul va analiza modalităţile de redistribuire a DST, care sunt active suplimentare de rezervă valutare emise de FMI, pe măsură ce o bancă centrală imprimă bani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.