Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus al gazelor naturale Gazprom, a început să se îndepărteze de dolarul SUA, acceptând plăţile în yuani în contractele pentru alimentarea cu carburant a avioanelor din China, a declarat vineri CEO-ul Gazprom Neft, Alexandr Diukov, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul a fost încheiat cu operatorul naţional de combustibil pentru avioane din China, a spus Diukov.

"Începem din septembrie şi s-ar putea trece la yuani în toate acordurile referitoare la carburantul pentru avioane", a spus Diukov.

El a mai arătat că operatorii aerieni chinezi din aeroporturile ruseşti îşi vor putea efectua în curând plăţile pentru cumpărarea combustibilului în ruble ruseşti.

Rusia şi China au planificat de mult timp să crească numărul contractelor efectuate în monedele lor naţionale, în relaţiile comerciale bilaterale.

Moscova a făcut presiuni pentru un rol mai mare al rublei pe piaţa financiară globală şi, în cele din urmă, ca formă de monedă de rezervă.

Beijingul caută, de asemenea, un rol internaţional mai mare pentru yuanul încă strict controlat de stat.

Diukov a declarat că Gazprom Neft şi operatorul chinez intenţionează să dubleze volumul total al carburantului pentru aeronave atât în ​​Rusia, cât şi în China până la 250.000 de tone până în 2025. Gazprom Neft operează în 34 de aeroporturi din China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.