Remorcherul Perseus, folosit pentru spargerea gheţii de pe Dunărea maritimă, va fi modernizat cu bani de la bugetul de stat, urmând să fie alocată suma de 8,2 milioane de lei în acest scop, dintre care un milion de euro pentru anul acesta. Documentaţia pentru retehnologizarea şi modernizarea navei va fi publicată, joi, pe SEAP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, Dorian Dumitru, a declarat, joi, că documentaţia pentru modernizarea şi retehnologizarea remorcherului Perseus va fi publicată în cursul zilei pe SEAP.

"Aşteptăm şantiere navale mari, pentru că este o lucrare complexă şi ne dorim să îi dăm o nouă viaţă remorcherului Persseus. Nava va arăta mult schimbată, nu o veţi mai recunoaşte; veţi spune că e altă navă. Se modifică comandă de navigaţie, dispar coşurile de fum, sunt mai mici; sunt multe schimbări. Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat pentru Perseus, din bugetul Ministerului Transporturilor, iar pentru anul acesta este vorba despre 1 milion de euro. Sperăm să îi cheltuim până la sfârşitul anului. 24 de luni este durata de realizare a investiţiei, dacă va veni un şantier naval avem premise să fie cât mai repede. Ne dorim să nu fie gheaţă în perioada aceasta de 24 de luni. Perseus are nevoie de 8.200.000 de euro fără TVA, eşalonat pe doi ani de zile pentru schimbat motoare principale, auxiliare, etc. Este doar un milion alocat pentru că e vorba de anul  acesta; procedura durează trei luni, ajungem în toamnă, anul acesta avem foarte puţin de plată, cel mai mult va fi anul următor şi anii 2018-2019. Ştiţi că mi-am dorit ca nava să fie remotorizată şi sper să obţin şi fondurile", a spus Dumitru.  

El a precizat că AFDJ Galaţi mai are un contract cu Şantierul Naval Damen pentru realizarea unui nou remorcher.

"Ca o noutate să ştiţi că avem încheiat cu Damen un contract pentru un remorcher multifuncţional cu clasă de navigaţie prin gheaţă, ceea ce face "Galaţi 3" poate face şi remorcherul acesta, e unul modern, are 5.000 de cai putere şi va fi construit la Damen şi sperăm ca până la sfârşitul anului să fie livrat", a mai spus directorul AFDJ Galaţi.

Dorian Dumitru a mai spus că pentru iarna 2017-2018 pentru spargerea gheţii AFDJ Galaţi se va baza pe navele multifuncţionale "Gheorghieni 2" şi "Galaţi 3" care acţionează de obicei pe Dunăre, când sunt sloiuri, dar şi pe noul remorcher.  

"Iarna 2017-2018 o vom face cu noul remorcher dacă ministerul se ţine de promisiuni şi am promisiunea ministerului că ne va da fondurile necesare achitării şi cu Galaţi 3 şi cu Gheorghieni 2 şi cu Persseus în modernizare", a mai spus Dumitru.

Remorcherul multifuncţional Perseus, cu o putere de 6.600 cai putere, a fost construit în urmă cu 27 de ani. Iarna trecută remorcherul Perseus a acţionat pentru spargerea gheţii în zona Sulina-Marea Neagră pentru asigurarea traficului naval maritim. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.