Contribuabilii români au câştigat 1,5 miliarde de euro în cei nouă ani în care au contribuit la Pilonul II de pensii private obligatorii, în contextul în care valoarea totală a contribuţiilor a fost de 6,2 miliarde euro, iar valoarea totală a activelor a ajuns la 7,7 miliarde euro, a anunţat joi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat joi la Parlament, după votul de învestitură a Guvernului Tudose, că Pilonul II de pensii ”nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează”, deşi dimineaţă, la audierea în comisiile de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului susţinuse exact contrariul.

Şi prim-ministrul Mihai Tudose a negat informaţiile date de ministrul de Finanţe. După discursul susţinut în plenul camerelor reunite, înaintea votului de învestire a Cabinetului său, Tudose a susţinut că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie pe acest subiect cu ministrul Finanţelor, cel care a făcut anunţul referitor la desfiinţare. 

APAPR a salutat poziţia premierului şi consideră că această declaraţie vine în linie cu mesajele venite anterior din partea PSD, a Guvernului anterior şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii din Romania au împlinit, în luna mai, nouă ani de funcţionare.

”Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de romani, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere ca de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, diferenţa o constituie o sumă de 6,91 miliarde lei (1,51 miliarde euro), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, se arată în comunicat.

Potrivit estimărilor asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare. Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.

În acest moment, principala problemă a Pilonului II, potrivit asociaţiei, este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent era estimat să ajungă la 6% încă din 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins în anul 2018. Potrivit calculelor asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...