Fondul Proprietatea (FP) s-a arătat îngrijorat miercuri de reluarea procedurii de aprobare în Parlament a proiectului de lege pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă privind plafonarea chiriilor terenurilor porturilor, deşi proiectul a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul a fost re-examinat şi aprobat prin procedură de urgenţă de Senat în 15 mai, în ciuda faptului că proiectul a fost declarat neconstituţional în 28 Februarie, potrivit FP. Fondul avertizează că, dacă va fi adoptată, legea va fi extrem de nocivă pentru toate administraţiile portuare din România, precum şi pentru bugetul de stat al României, conducând, numai în cazul Portului Constanţa, la pierderea unor venituri de zeci de milioane de euro.

”Potrivit prevederilor proiectul de lege, nivelul chiriei pentru terenul portuar şi infrastructura utilizate de operatori care refuză să încheie contracte de închiriere, va fi plafonat pentru o perioadă de 10 ani la nivelul plătit în prezent pe baza contractelor pentru aşa-zisa utilizare a domeniului portuar (“UDP”), care spre exemplu în Portul Constanţa, variază între 0,22 RON şi 0,36 RON pe metru pătrat pe lună”, se arată în comunicat.

FP avertizează că cele mai multe dintre aceste contracte au fost încheiate acum 10-15 ani, fără licitaţie publică, în condiţii lipsite de transparenţă, iar valorile plătite au rămas în mare parte neschimbate de atunci. Comparativ, potrivit fondului, terenul disponibil pentru activităţi logistice şi industriale în zone semnificativ mai puţin atractive şi cu acces mai redus la infrastructură din jurul marilor oraşe ale României este închiriat la preţuri de câteva ori mai mari decât cele care ar urma să fie plătite în Portul Constanţa, dacă legea ar intra în vigoare.

Directorul general al FP, Greg Konieczny, a avertizat că îngheţarea chiriilor la preţul minim din prezent pentru următorii 10 ani va conduce la pierderea unor venituri de zeci de milioane de euro doar în cazul Portului Constanţa şi reprezintă un precedent periculos prin faptul că o lege stabileşte în mod direct preţurile contractuale între două entităţi juridice.

”Aceşti bani ar putea fi folosiţi mult mai bine pentru proiectele de investiţii ale porturilor României, decât să creeze beneficii nejustificate unor operatori privaţi”, a declarat Greg Konieczny, în cadrul comunicatului.

FP avertizează că această măsură ar conduce la o încetinire a procesului de dezvoltare a porturilor din cauză că mulţi dintre actualii operatori – care nu doresc sau nu au puterea financiară să investească în noi facilităţi sau pentru recondiţionarea celeor existente – vor avea şi mai puţine motive să renunţe la terenul pe care îl ocupă momentan. În acest fel, este blocat accesul în porturi a altor operatori, care deţin mijloacele prin care ar putea să dezvolte porturile mai repede.

”În plus, în forma declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, legea stabileşte înfiinţarea un Consiliu de Supraveghere sub autoritatea Consiliului Concurenţei, care ar urma să fie responsabil de toate tarifele practicate de către porturile din România şi care ar trebui, de asemenea, să medieze toate neînţelegerile dintre administraţiile portuare şi operatorii portuari. Acest fapt ar duce la transferul puterii de decizie din responsabilitatea administraţiilor portuare şi a instanţelor de judecată către acest organism nou-creat, ale cărui responsabilităţi şi atribuţii nu sunt însă clar definite în proiectul de lege”, se arată în comunicat.

Acordarea dreptului de a emite decizii cu caracter obligatoriu, fără a determina ce tip de decizii se pot lua de către Consiliul de Supraveghere sau fără a specifica procedura prin care aceste decizii se pot ataca, ar putea duce la emiterea unor reglementări neclare sau la depăşirea cadrului legal de către o asemenea instituţie, potrivit FP. Acest consiliu ar urma să decizii şi, concomintent, să aibă competenţa de a judeca toate plângerile depuse împotriva aceloraşi decizii. Astfel, FP cere Camerei Deputaţilor să respingă această lege, ţinând seamă de impactul negativ asupra bugetului de stat şi activelor României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.