Fondul Proprietatea, care deţine 3,63% din capitalul social al BRD Groupe Societé Générale, solicită împreună cu un alt acţionar al băncii includerea pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor, ce va avea loc pe 20 aprilie, a unor propuneri ce vizează ”desemnarea membrilor consiliului de administraţie prin aplicarea metodei votului cumulativ, optimizarea structurii de capital a BRD şi o propunere alternativă de dividend pentru acţionari”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, şapte din cei nouă membri ai consiliului de administraţie deţin sau au deţinut la un moment dat de-a lungul carierei lor o poziţie executivă în cadrul BRD sau Societé Générale, potrivit FP.

Consiliul de administraţie al BRD are în prezent doar doi membri independenţi - Aurelian Dochia şi Jean - Pierre Georges Vigroux,  potrivit informaţiilor publicate pe site-ul băncii.

”Desemnarea membrilor consiliului de administraţie prin aplicarea metodei votului cumulativ este de aşteptat să conducă la creşterea numărului membrilor independenţi, astfel încât baza de investitori instituţionali din acţionariatul BRD să fie mai bine reprezentată”, se arată într-un comunicat al FP.

Greg Konieczny, directorul general şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, spune că un număr sporit de membri independenţi ai consiliului de administraţie ar trebui să aibă un efect benefic atât pentru BRD, cât şi pentru toţi acţionarii săi, ”putând oferi consiliului noi perspective cu privire la strategie şi oportunităţile din piaţă, contribuind în acelaşi timp la sporirea încrederii pieţei în capacitatea consiliului de a supraveghea conducerea executivă”.

De asemenea, Fondul Proprietatea, alături de un alt acţionar al BRD, l-au propus pe Cezary Smorszczewski drept candidat în calitate de membru independent al consiliului de administraţie, acesta având o experienţă de 20 de ani în sectorul bancar şi în domeniul invesţiilor de private equity.

La sfârşitul anului 2016, rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat al BRD era de 20,4%, înainte de includerea profitul net aferent anului 2016, ceea ce reprezintă un nivel ridicat comparativ cu cerinţele de reglementare precum şi în comparaţie cu nivelurile înregistrate de alte grupuri bancare din regiune, spun oficialii FP.

”Prin urmare, Fondul şi un alt acţionar al BRD propun mandatarea consiliului de administratie să analizeze şi să propună acţionarilor decizii corporative vizând optimizarea structurii de capital a băncii având ca rezultat reducerea până la sfârşitul anului 2017 a ratei fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat până la nivelul de 16,6%, iar ulterior, până la sfârşitul trimestrului al doilea al anului 2018, până la un nivel care să nu se depăşească mai mult de 1% din Cerinţa Globală de Capital (OCR) solicitată de către Banca Naţională a României”, spun reprezentanţii FP.

În plus, Fondul Proprietatea şi un alt actionar al BRD solicită distribuirea din profitul net al anului 2016 a unui dividend brut de 1,045 lei/acţiune, reprezentând o rată de distribuţie de 100% din profitul net neconsolidat al BRD.

BRD-Groupe Société Générale este a treia bancă din România după valoarea activelor. BRD a pierdut în 2016 poziţia a doua în sistemul bancar românesc după valoarea activelor, fiind depăşită în premieră de Banca Transilvania.

Banca are o capitalizare de 8,47 miliarde lei (1,88 miliarde euro).

BRD este controlată de grupul francez Société Générale, care deţine 60,17% din acţiunile băncii, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) şi Fondul de Pensii Adminstrat Privat NN au împreună 6,13% din acţiuni.

Grupul BRD-Groupe Societe Generale a realizat anul trecut un profit net de 763 milioane lei, în creştere cu peste 63% faţă de anul anterior.

La nivel de bancă, BRD a obţinut un profit net de 728,3 milioane lei în 2016, în creştere cu 63,5% faţă de anul 2015.

La nivel de grup, veniturile operaţionale au crescut anul trecut cu 7% faţă de 2015, până la 2,78 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.