Regiunea Asia-Pacific ar avea cel mai mult de pierdut în cazul unei scindări a sistemului comercial global, din cauza tensiunilor geopolitice, a avertizat Fondul Monetar Internaţional la sfîrşitul săptămânii trecute, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţările din Asia şi Pacific ar putea pierde peste 3% din produsul intern brut dacă comerţul va fi întrerupt în sectoarele afectate de sancţiunile recente impuse de către SUA pentru a bloca livrările de semiconductori în China şi dacă barierele netarifare din alte zone vor fi ridicate la ”nivelurile din perioada Războiului Rece”, potrivit unei cercetări realizată de FMI.

Acest procent este dublu faţă de cel estimat în cazul pierderilor globale.

Sectoarele din ţările asiatice forţate să se contracte din cauza reducerii comerţului ar putea suferi pierderi medii de locuri de muncă de până la 7%, a adăugat FMI.

”Când vorbim despre progresia provocată de creşterea incertitudinii comerciale şi măsurile restrictive, [ea] va escalada în cele din urmă la o fragmentare, acolo unde lumea este divizată. Asia riscă să piardă mult, deoarece este un jucător cheie în lanţurile globale de aprovizionare şi într-o lume fragmentată riscă să piardă mai mult decât oricine altcineva”, a declarat Krishna Srinivasan, directorul Departamentului Asia şi Pacific al FMI, la o conferinţă de presă susţinută vineri în Singapore.

Tensiunile comerciale dintre SUA şi China

Semne de fragmentare globală au apărut în timpul războiului comercial dintre SUA şi China din 2018. Dar de atunci au apărut evenimente mai îngrijorătoare, cum ar fi războiul Rusia-Ucraina.

Sancţiunile împotriva Rusiei au adăugat şi mai multă incertitudine în ceea ce priveşte relaţiile comerciale, a spus FMI.

Incertitudinea politicilor comerciale, nu doar restricţiile în sine, ar putea împiedica activitatea economică, deoarece firmele întrerup angajările şi investiţiile şi noile firme amână intrarea pe pieţe, a spus FMI.

De exemplu, FMI a constatat că tensiunile comerciale dintre SUA şi China din 2018 au redus investiţiile cu aproximativ 3,5% după doi ani.

Impactul fragmentării comerţului este mai mare pentru pieţele emergente din Asia şi pentru firmele cu datorii mari.

FMI a spus că, în timp ce cercetările sale s-au concentrat pe impactul fragmentării asupra comerţului, ar putea exista şi alte dezavantaje mai profunde, cum ar fi ”desfacerea legăturilor financiare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.