Epidemia de coronavirus a perturbat deja creşterea economică din China şi dacă se va răspândi în continuare în alte state ar putea deturna redresarea ”extrem de fragilă” a economiei mondiale în 2020, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o notă adresată miniştrilor de Finanţe şi reprezentanţilor băncilor centrale din G20, FMI a enumerat o serie de riscuri cu care se confruntă economia mondială, între care se află epidemia de coronavirus şi o revenire a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, precum şi dezastrele legate de climă.

Miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din cele mai avansate 20 de economii ale lumii se vor reuni la Riad, în Arabia Saudită, la sfârşitul acestei săptămâni, pe fondul incertitudilor provocate de impactul coronavirusului cunoscut sub numele de COVID-19.

FMI şi-a menţinut estimarea făcută în luna ianuarie, referitoare la o creştere de 3,3% a economiei mondiale în acest an, faţă de ritmul de 2,9% realizat în 2019. Avansul din acest an a fost revizuit însă cu 0,1 puncte procentuale faţă de previziunile din octombrie a Fondului.

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că China ar putea totuşi să respecte ţinta de creştere economică pentru 2020, în pofida epidemiei, dar nota FMI a pus sub semnul întrebării acest fapt.

”Coronavirusul, o tragedie umană, perturbă activităţile economice din China, activităţile de producţie şi transporturile din regiunile afectate fiind blocate”, a arătat FMI.

”Este posibilă extinderea impactului şi în alte ţări, de exemplu prin intermediul turismului, lanţurilor de aprovizionare şi a efectelor asupra preţurilor mărfurilor”, potrivit notei.

Alţi factori de risc pentru economia mondială menţionaţi de FMI sunt atacurile cibernetice, escaladarea tensionilor geopolitice din Orientul Mijlociu sau întreruperea negocierilor comerciale dintre China şi Statele Unite.

FMI cere decidenţilor politici să menţină sprijinul fiscal şi monetar acordat economiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.