Economia României va creşte cu 6% în acest an, peste estimările iniţiale, potrivit proiecţiilor actualizate ale Fondului Monetar Internaţional (FMI). În UE, doar Spania ar urma să înregistreze un ritm de creştere superior. Premierul Florin Cîţu a afirmat că FMI are încredere în Guvern şi estimează o creştere economică semnificativă pentru ţara noastră, de 6% din PIB în 2021, ceea ce înseamnă că Executivul ia cele mai bune măsuri pentru economie iar acest lucru se vede.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cîţu: FMI are încredere în Guvern şi estimează o creştere economică mai mare pentru România. Luăm cele mai bune măsuri pentru economie şi acest lucru se vede

Prognoza privind evoluţia economiei româneşti a fost revizuită în urcare cu peste un punct procentual, de la o creştere de 4,6% estimată în toamnă, se arată în raportul FMI din aprilie legat de perspectivele economiei globale.

Conform noilor proiecţii, România va consemna al doilea cel mai rapid ritm de creştere din Uniunea Europeană în acest an, după Spania (+6,4%).

Pentru România, FMI estimează o creştere economică de 4,8% în 2022. Instituţia financiară internaţională preconizează o rată a şomajului de 4,9% în România în 2021 şi 2022, în scădere uşoară de la o rată de 5% estimată pentru 2020. Deficitul de cont curent este aşteptat să se reducă de la 5,1% din PIB la 5% din PIB în acest an şi la 4,7% din PIB în 2022, conform Profit.ro.

Economia zonei euro este estimată să crească cu 4,4%, mai lent comparativ cu avansul de 5,2% preconizat în octombrie, în condiţiile în care aşteptările privind redresarea principalelor economii din regiune s-au temperat. FMI a revizuit în scădere prognozele de creştere pentru Germania (-0,6 puncte procentuale, de la 4,2% la 3,6%), Italia (-1 pp, la 4,2%), Spania (-0,8 pp) şi Franţa (-0,2 pp, la 5,8%). Economia mondială, pe de altă parte, este aşteptată să îşi revină mai accelerat, după perfomanţele bune din a doua jumătate a anului trecut şi susţinută de pachete masive de stimulare fiscală, în special în SUA, precum şi de extinderea campaniilor de vaccinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.