Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat că autorităţile locale nu au făcut, până în prezent, eforturi de a reduce cheltuielile şi nici nu au colectat venituri. El a mai spus că au fost alocate resurse suplimentare pentru primării în trei rânduri, la rectificarea bugetară, când au fost alocate fonduri pentru calamităţi şi pe urmă din Fondul de rezervă al Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ar trebui să ştiţi câteva lucruri în ceea ce priveşte autorităţile locale. Au fost alocate resurse suplimentare anul acesta pentru autorităţile locale de trei ori – la rectificare bugetară, prin calamităţi şi apoi din Fondul de rezervă. Nu am văzut din partea autorităţilor locale până în acest moment un minim efort de a reduce cheltuielile. Niciunul. Şi am avut la începutul anului această discuţie cu autorităţile locale. Vedem că cer mai mulţi bani de la buget. Am înţeles că au crescut facturile, am înţeles că au crescut preţurile, dar aceste primării ar trebui să colecteze mai bine, pentru că multe primării am văzut că nu colectează venituri. În acelaşi timp am văzut că nu au făcut niciun efort în a reduce cheltuielile. Am văzut la stat, 1,2 procente din PIB cheltuieli mai mici decât anul trecut, la stat. Puteţi să vă uitaţi la execuţia bugetară la 9 luni. Revenim. Ar această discuţie cu autorităţile locale să o facem transparent, pe faţă. Pot să merg, bineînţeles la Asociaţia Municipiilor, să vorbim cu consiliile judeţene, să vedem exact scrisorile. Eu am înţeles, scrisorile pot să le trimită, dar aş vrea să văd şi fapte, pentru că până acum nu am văzut aşa ceva. Bineînţeles că vom ajuta, bineînţeles că banii vor veni, dar trebuie să înţeleagă lumea că acei bani sunt bani care puteau să meargă către investiţii, către altceva şi îi folosim pentru a rezolva o problemă pe termen scurt. Ar fi bine ca toată lumea să înceapă să se uite, să vadă de unde poate să mai economisească, nu să ne uităm către bugetul de stat de fiecare dată”, a declarat Florin Cîţu, întrebat joi de unde vor exista bani, 1,8 miliarde pentru primării.

Chestionat dacă va avea Executivul resursele necesare, Cîţu a răspuns: „Îşi va permite Guvernul să aloce aceşti bani, pentru că avem o execuţie bugetară foarte bună. Un lucru pe care l-am făcut anul acesta foarte bine a fost să gestionăm economia. Avem o economie care anul acesta a crescut peste aşteptări. La începutul anului aveam creştere economică de 4%, acum vorbim de o creştere economică de peste 7%. Şi am reuşit să avem două agenţii de rating să schimbe perspectiva de la negativ la stabil. În plină criză politică, în plină criză a facturilor la energie, România a reuşit această performanţă. Dacă nu am fi avut această performanţă, nu am fi avut bani să plătim mai mulţi pentru primării”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.