Fitch Ratings a menţinut vineri seara ratingul României pentru datoriile pe termen lung în lei şi în valută, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, a anunţat agenţia de evaluare financiară într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ratingul pentru obligaţiunile în lei şi în valută, negarantate, ale României a fost menţinut la nivelul BBB-, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Plafonul de ţară a fost confirmat la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în lei şi în valută la F3.

„Ratingurile României sunt constrânse de incertitudinile care pornesc din relaxarea fiscală prociclică, pentru cum şi de poziţia de debitor extern net mai slabă decât media celor (cu rating – n.r.) BBB. Acestea sunt compensate de aşteptările Fitch pentru o creştere economică robustă şi stabilitate în sectorul bancar”, se mai arată în comunicat.

Potrivit estimărilor agenţiei, reducerile de taxe şi creşterile de cheltuieli adoptate prin Codul Fiscal au dus la o creştere a deficitului fiscal guvernamental pentru 2016 la 2.9% din PIB, faţă de 0,8% din PIB în 2015.

Mai mult, presiunea asupra deficitului în 2017 ar urma să crească, astfel că estimarea Fitch este de un deficit de 3,1% din PIB pentru anul în curs.

Agenţia de evaluare financiară notează că, deşi bugetul pentru acest an nu a fost finalizat deocamdată, măsurile aprobate de noua coaliţie de centru-stânga aflată la guvernare, împreună cu cele aprobate de Guvernul precedent, vor duce la o scădere totală a venitului cu aproape 1% din PIB în acest an.

Noul Guvern anticipează că, în pofida creşterii salariului minim, eliminarea plafonului pentru contribuţii sociale şi o creştere economică estimată la 5,2% vor permite ţinerea sub control a impactului negativ asupra veniturilor al unor noi reduceri de taxe.

Agenţia atrage, însă, atenţia că, pentru a menţine deficitul sub plafonul de 3% din PIB, vor fi necesare şi alte măsuri. Mai mult, Fitch subliniază că există riscul ca, pentru îndeplinirea promisiunilor electorale, cheltuielile curente să fie mai mari şi să fie compensate prin reducerea cheltuielilor de capital.

Deficitul fiscal tot mai mare al României exercită o presiune în creştere asupra datoriei guvernamentale, care în ultimii ani s-a deteriorat către nivelul mediu al statelor din categoria de rating BBB.

Fitch estimează că datoria guvernamentală a ajuns la 37,7% din PIB în 2016 şi va creşte la 39,6% din PIB în 2017.

Sustenabilitatea datoriei este susţinută de faptul că riscurile legate de refinanţarea datoriei şi de rata dobânzii sunt mici.

Cu o nouă serie de măsuri de stimulare fiscală, Fitch anticipează încă un an de creştere economică robustă. Mai exact, creşterea PIB este estimată la 4.8%, înainte de a încetini la 4% în 2018. De asemenea, creşterea va fi condusă de consumul gospodăriilor.

Între timp, contribuţia exporturilor nete ar urma să rămână negativă.

Creşterea robustă şi atenuarea efectelor negative ale reducerilor de taxe din 2016 vor împinge inflaţia din nou la un nivel pozitiv, în prima jumătate a anului 2017.

De altfel, creşterea economică va fi peste media ţărilor cu rating BBB (2,9%) şi una dintre cele mai rapide din UE.

Cu toate acestea, progresul făcut de România în privinţa creşterii PIB-ului pe cap de locuitor spre nivelul ţărilor cu rating mai mare a fost lent. În plus, economia se confruntă în continuare cu provocări structurale privind îmbunătăţirea dinamicii de pe piaţa muncii şi a eficienţei companiilor de stat.

În privinţa datoriei externe nete a ţării noastre, Fitch estimează că aceasta îşi continuă scăderea treptată în intervalul 2016-2017.

Agenţia de rating apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în condiţiile în care băncile sunt bine capitalizate (rata de adecvare a capitalului era de 18.8% în 2016), finanţate suficient din depozite locale, iar bilanţurile lor continuă să se îmbunătăţească datorită ratei în scădere a creditelor neperformante.

Riscurile la adresa sectorului privind legislaţia s-au stabilizat, în urma unei decizii favorabile a Curţii Constituţionale privind darea în plată notează Fitch, atrăgând, însă atenţia că o decizie privind legea conversiei creditelor nu este încă disponibilă.

Perspectiva stabilă a ratingului reflectă opinia Fitch că riscurile de creştere sau de scădere a acestuia sunt echilibrate.

Ratingul suveran ar putea fi retrogradat dacă va fi înregistrată o creştere semnificativă a deficitului bugetar sau o înrăutăţire a dinamicii datoriei guvernamentale sau a celei externe.
O îmbunătăţire credibilă a  consolidării fiscale sau a finanţării externe, precum şi creşterea economică sustenabilă pot duce la creşterea ratingului, potrivit Fitch.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.