Agenţia de rating Fitch a revizuit marţi la negativă perspectiva ratingului suveran al Chinei, invocând riscurile la adresa finanţelor publice, în condiţiile în care economia se confruntă cu incertitudini tot mai mari în trecerea la noi modele de creştere economică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fitch a prognozat că deficitul public general va creşte la 7,1% din produsul intern brut (PIB) în 2024, de la 5,8% în 2023, cel mai ridicat nivel de la valoarea de 8,6% în 2020, când restricţiile stricte ale Beijingului în pandemia de COVID au cântărit greu asupra celei de-a doua economii mondiale.

Deşi şi-a redus perspectiva, indicând că este posibilă o retrogradare pe termen mediu, agenţia a confirmat ratingul IDR al Chinei la "A+".

Fitch a prognozat o încetinire a creşterii economice a Chinei la 4,5% în 2024, de la 5,2% anul trecut, spre deosebire de Citi şi de Fondul Monetar Internaţional, care şi-au revizuit în creştere previziunile privind China.

Producţia industrială şi vânzările cu amănuntul din China au depăşit previziunile în ianuarie-februarie, alăturându-se unor exporturi şi indicatori ai inflaţiei de consum mai buni decât aşteptările şi oferind un impuls timpuriu speranţelor Beijingului de a atinge ceea ce analiştii spun că este un obiectiv ambiţios de creştere a produsului intern brut la 5,0% pentru 2024.

"Revizuirea perspectivei reflectă riscurile tot mai mari pentru perspectivele finanţelor publice ale Chinei, în condiţiile în care ţara se confruntă cu perspective economice mai nesigure, pe fondul tranziţiei de la o creştere dependentă de proprietate la ceea ce guvernul consideră a fi un model de creştere mai sustenabil", a declarat Fitch.

Ministerul chinez de Finanţe a declarat, în urma anunţului, că regretă decizia de rating a Fitch.

În decembrie, Moody's a emis un avertisment de retrogradare a ratingului de credit al Chinei, citând costurile pentru salvarea guvernelor locale şi a firmelor de stat şi pentru controlul crizei imobiliare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.