Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la BBB- cu perspectivă negativă, ultima treaptă recomandată investiţiilor. Agenţia subliniază riscurile care vin din plan extern, dar atrage atenţia şi la vulnerabilităţile structurale ale României, cum sunt cele legate de situaţia bugetară şi de dezechilibrul contului curent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fitch menţionează apartenenţa la UE şi intrările de fonduri europene, alături de nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor printre argumentele menţinerii ratingului în zona investment grade, în timp ce cheltuielile bugetare rigide, alături de un deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât ale ţărilor comparabile trag în jos nota României.

Perspectiva negativă reflectă riscurile potenţiale cauzate de războiul din Ucraina şi criza energetică europeană, cu implicaţii asupra deficitelor fiscale şi externe ale României, în contextul unei creşteri economice mai slabe în zona euro şi a scumpirii finanţării externe, conform Profit.ro.

Agenţia menţionează incertitudinile privind corectarea dezechilibrelor fiscale pe termen mediu, în pofida progreselor din acest an.

Fitch se aşteaptă ca deficitul să scadă de la 6,4% în 2022 la 5,5% din PIB în 2023 şi la 4,7% din PIB în 2024, în special în urma îmbunătăţirii graduale a colectării veniturilor.

Datoria publică ar urma să stea sub 50% din PIB ca urmare a creşterii ridicate a PIB nominal.

Agenţia se aşteaptă la un deficit al contului curent de aproape 10% în acest an, faţă de 7% în 2021 şi 5% în 2020.

Fitch estimează o creştere economică de 6,2% în acest an, ca urmare a dinamicii foarte ridicate din primele două trimestre.

Economia ar urma să intre însă, cel mai probabil, într-o recesiune tehnică din primul trimestrul al lui 2023, ca urmare a scăderii cererii externe, a creşterii dobânzilor şi inflaţiei.

Anul viitor PIB ar urma să crească cu doar 1,6% şi apoi să accelereze la 3,7% în 2024, pe fondul creşterii investiţiilor din fonduri UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.