Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat în luna iunie companiilor din România 1,287 miliarde de lei din taxa pe valoarea adăugată (TVA), în creştere cu 513 milioane de lei, sau 66,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi nivel maxim din aprilie 2016, a anunţat joi instituţia fiscală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANAF, în zilele de 3 şi 4 iulie, Fiscul a rambursat TVA în valoare de 846,6 milioane lei. Suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare.

"Rambursarea TVA se realizează lunar, prin selecţie la nivel naţional a tuturor deconturilor negative cu opţiune de rambursare soluţionate până la data extragerii informaţiilor, potrivit principiului <<cel mai vechi decont se stinge primul>>. În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare", se mai arată în comunicat.

Valoarea din iunie vine după mai multe luni cu valori mici ale rambursărilor. În mai, Fiscul a rambursat firmelor TVA de 881 milioane lei, un vârf al ultimelor patru luni.

În ianuarie, ANAF a rambursat companiilor TVA de 1,07 miliarde lei, în februarie - 691,8 milioane lei, iar în martie - doar 439,4 milioane lei, un record lunar negativ al ultimilor ani.

Unii economişti au sugerat că reducerea valorii TVA rambursate în luna martie ar fi ajutat la menţinerea execuţiei bugetare în parametri consideraţi normali în primul trimestru. 

Ulterior, în aprilie, valoarea TVA rambursată a urcat la 854 milioane lei.

Într-un interviu acordat News.ro, preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a justificat valoarea redusă prin scăderea solicitărilor din partea firmelor, în special ca urmare a reducerii cotei TVA de la 20% la 19%, de la 1 ianuarie.

"În contextul reducerii cotelor standard de impunere, de la 24% la 20%, respectiv la 19%, coroborat cu aplicarea prevederilor legale în vigoare privind infiinţarea grupurilor fiscale în materie de TVA - la această dată sunt înregistrate 164 de grupuri fiscale unice, dintre care 114 active -, se constată reducerea semnificativă a sumelor de TVA solicitate la rambursare", a afirmat Stan, în interviul publicat duminică de agenţia News.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.