Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în a opta lună din acest an, comenzi noi mai mari cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, puţin sub ritmul atins în iunie 2016, în principal din cauza avansului de 29,3% înregistrat de industria bunurilor de capital, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna iulie, comenzile noi au scăzut cu 1,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cea mai slabă evoluţie din ianuarie 2016. Evoluţia a venit după ce, în iunie, comenzile noi au avansat cu 17,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai mare avans din ultimii doi ani.

"Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna august 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 17%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+29,3%), industria bunurilor intermediare (+8,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,7%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 11,3%", se precizează în raportul INS. 

Singurul domeniu în care s-a înregistrat o scădere a comenzilor noi în august a fost industria industria bunurilor de folosinţă îndelungată, -11,3%.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială, indicând industriaşilor, dar şi analiştilor în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă în perioada următoare. 

În 2015, comparativ cu 2014, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 3,6%, cel mai mare avans, de 28%, fiind înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată. 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.