România are o rezervă valutară substanţială care ar putea fi utilizată pentru a atenua riscurile determinate de creşterea costurilor de finanţare în perioada următoare, astfel că ieşirea Marii Britanii din UE va avea un impact redus asupra economiei româneşti pe termen scurt, însă va ajunge la nivel moderat pe termen mediu, astfel că este necesară o politică fiscal-bugetară prudentă, fără măsuri care ar putea afecta ţintele bugetare, a transmis vineri Ministerul Finanţelor Publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ministerul urmăreşte cu atenţie evoluţia pieţelor financiare la nivel european şi internaţional şi este în contact permanent cu partenerii europeni, cu instituţiile financiare internaţionale şi naţionale”, a anunţat MFP.

Datorită nivelului confortabil de rezerve în valută, Finanţele pot redimensiona volumul emisiunilor de titluri de stat în următoarea perioadă, până la stabilizarea pieţelor, având în vedere volatilitatea pe pieţele financiare la nivel naţional, regional şi internaţional pe termen scurt.

Reprezentanţii Finanţelor consideră că impactul asupra economiei locale va fi redus în primă fază, întrucât România înregistrează rezultate economice solide, cu o creştere economică de 4,3% în primul trimestru, o execuţie bugetară echilibrată la cinci luni, şi un nivel al datoriei publice printre cele mai mici din UE.

“Mai mult, un posibil impact negativ asupra creşterii economice în Uniunea Europeană poate fi compensat în plan intern prin cererea în creştere înregistrată de România”, mai spun oficialii MFP.

Pe termen mediu, evoluţia principalilor indicatori economici ar putea fi afectaţi moderat, astfel că “se impune mai mult ca oricând” o politica fiscal-bugetară prudentă şi o responsabilitate mai mare în ceea ce priveşte măsurile care ar putea afecta ţintele bugetare şi ar putea amplifica temerile pieţelor financiare.

“Ministerul Finanţelor Publice îşi va concentra eforturile asupra măsurile de menţinere a deficitului bugetar în ţintele anunţate, eficientizării cheltuielilor publice şi creşterii gradului de colectare a veniturilor, precum şi asupra programelor de dezvoltare economică cu efect multiplicator în economie”, precizează MFP.

România va participa activ la discuţiile de la nivelul UE privind modul cum poate fi gestionat impactul Brexit, unul dintre efectele luate în calcul fiind cel asupra bugetului UE, la care Marea Britanie contribuie în mod semnificativ, având o pondere de 11%.

Britanicii au votat joi pentru ieşirea Marii Britanii din UE în proporţie de 51,9%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.