DN Agrar Group (simbol bursier DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală, a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 115,9 milioane de lei, o creştere de 12,4%, şi un profit net de 22,3 milioane de lei, un avans de 110,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Şeptelul de animale a urcat cu 20%, la aproape 13.000 de capete, iar cantitatea de lapte livrată a fost de 41 milioane litri, cu 15,8% mai mare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”DN Agrar Group (BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală, continuă să îşi consolideze poziţia de lider, înregistrând în primele nouă luni ale anului 2023 o cifră de afaceri de 115,9 milioane de lei, o creştere de 12,4% şi un profit net de 22,3 milioane de lei, un avans de 110,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Rezultatul operaţional al grupului a crescut cu 79,3%, până la 33,2 milioane de lei, într-un context în care preţul laptelui şi cerealelor a scăzut”, arată raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania a obţinut venituri mai mari susţinute de creşterea efectivului de animale şi a producţiei de lapte, optimizarea costurilor de producţie şi noile investiţii în automatizare.

„Prin adoptarea practicilor durabile şi a tehnologiilor moderne ne-am asigurat atât calitatea, cât şi sustenabilitatea dezvoltării afacerii. Ne-am concentrat în direcţia investiţiilor operaţionale asumate, atât în ceea ce priveşte extinderea capacităţii de producţie în fermele curente, cât şi privind pregătirea şeptelului de bovine tinere pentru proiectul Straja pe care îl vom lansa anul următor. Ne pregătim proiectele pentru 2024, inclusiv continuarea instalării de roboţi în ferme, a panourilor fotovoltaice şi dezvoltarea fabricii de compost, conform planului de investiţii”, spune Jan Gijsbertus de Boer, preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO, DN Agrar Group.

În primele nouă luni ale anului 2023, şeptelul de animale deţinut de DN Agrar, compus din vaci de muls şi tineret bovin, a ajuns la aproape 13.000 de capete, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Cantitatea de lapte livrată a fost de 41 milioane de litri, un avans de 15,8% faţă de perioada similară din anul precedent.

Veniturile din exploatare au crescut cu 21,6%, până la 180,9 milioane de lei. Veniturile din producţia vândută au fost în sumă de 115,4 milioane de lei, înregistrând un avans de 13,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Veniturile din subvenţii de exploatare au crescut cu 115,9%, până la valoarea de 18,5 milioane de lei. Subvenţiile primite prin APIA sunt pentru teren agricol şi producţia de lapte crud şi se acordă în funcţie de numărul de animale deţinute şi de suprafaţa de teren folosită, în baza cererilor formulate de organizaţie.

Creşterea numărului de animale direct productive în fermă şi a suprafeţelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje au dus la creşterea cu peste 13,4% a cheltuielilor din exploatare, până la 147,7 milioane de lei.

Activele totale ale grupului au crescut cu 10%, ajungând la 258 milioane de lei.

Datoriile pe termen scurt sunt la acelaşi nivel cu sfârşitul anului 2022.

Soldul datoriilor pe termen lung este de 94,2 milioane de lei.

DN Agrar Group, formată din 15 societăţi, din care 4 ferme specializate în creşterea bovinelor de lapte şi producţia de lapte de vacă, desfăşoară o activitate integrată oferind inclusiv servicii de logistică şi transport de lapte de vacă la nivel naţional şi european. În domeniul cerealelor, grupul cultivă peste 7.000 de hectare, cu cereale şi furaje, în principal pentru a asigura hrana animalelor din ferme. Obiectivul este de a ajunge la 10.000 de hectare prin achiziţia altor ferme.

La data de 30 septembrie 2023, DN Agrar Group SA avea 273 de angajaţi.

DN Agrar Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara.

Compania a fost înfiinţată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO din februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acţiunile DN Agrar sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.