Conducerea Federaţiei pentru Inovare şi Competitivitate Sustenabilă în IMM-uri (FICSIMM) susţine că noile măsuri fiscal-bugetare propuse de guvern vor afecta ”disproporţionat” întreprinderile mici şi mijlocii, ”deja vulnerabile într-un context economic instabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Mirabela Miron, preşedinta FICSIMM, a declarat joi că IMM-urile nu trebuie să plătească preţul dezechilibrelor bugetare şi că avem nevoie de politici echilibrate, nu ”de ajustări bruşte care lovesc în cei mai fragili actori economici”.
Potrivit analizei organizaţiei, creşterea TVA, a accizelor şi a altor impozite indirecte va avea un impact direct asupra costurilor de operare ale IMM-urilor, afectând în lanţ atât preţurile finale, cât şi cererea. 
Federaţia consideră că micile companii, fără capitaluri de rezervă şi fără puterea de negociere a marilor jucători, riscă scăderea activităţii, pierderea locurilor de muncă sau chiar închiderea.
”Cele mai expuse sunt microîntreprinderile din HoReCa, servicii, comerţ local, producţie artizanală şi industrii creative - sectoare care asigură o mare parte din ocuparea forţei de muncă şi din diversitatea economică regională”, precizează conducerea FICSIMM.
Totodată, FICSIMM atrage atenţia că supraimpozitarea băncilor ar putea conduce la scumpirea creditelor, afectând accesul la finanţare pentru investiţii şi capital de lucru - un risc major pentru companiile aflate în curs de dezvoltare. 
În plus, adaugă membrii federaţiei, măsura de majorare a impozitului pe dividende ar reduce atractivitatea investiţiilor în afaceri româneşti şi descurajează reinvestirea profitului, într-un moment în care capitalizarea companiilor ar trebui încurajată, nu penalizată.
FICSIMM atrage atenţia că accelerarea absorbţiei fondurilor europene nu este doar o chestiune de oportunitate, ci o urgenţă macroeconomică: ”România are la dispoziţie peste 80 de miliarde de euro până în 2029, însă blocajele birocratice, lipsa de personal calificat şi fragmentarea instituţională frânează implementarea”. 
Organizaţia denunţă şi lipsa unui dialog real între autorităţi şi mediul de afaceri. 
Potrivit FICSIMM, pachetul de măsuri a fost anunţat fără consultarea structurilor asociative relevante ale IMM-urilor şi fără o evaluare serioasă a impactului.
”IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei româneşti, nu o povară de care să scăpăm prin taxe suplimentare. Este momentul ca guvernul să le trateze ca parteneri strategici şi nu ca o sursă de venit la buget pe termen scurt”, a adăugat Mirabela Miron, preşedinte FICSIMM.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.