Bursele membre ale Federaţiei Burselor Europene (Federation of European Securities Exchanges - FESE) arată într-un comunicat că nu sunt imune la efectele declanşate de răspândirea rapidă a Covid-19 şi de impactul sau asupra mediului economic, dar arată că ar trebui să continue să fie operaţionale pentru a menţine încrederea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Europeană a Burselor de Valori reprezintă 36 de burse şi inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB) face parte din FESE.

”Bursele membre ale Federaţiei Burselor Europene (Federation of European Securities Exchanges - FESE) nu sunt imune la efectele declanşate de răspândirea rapidă a Covid-19 şi de impactul său asupra mediului economic. Deşi această situaţie nu este lipsită de provocările sale pentru burse, este crucial ca pieţele să rămână deschise”, arată comunicatul FESE publicat pe site-ul BVB.

Conducerea FESE precizează că bursele ar trebui să continue să fie operaţionale pentru a menţine încrederea.

”Pieţele bursiere reglementate îndeplinesc o funcţie socială şi economică care trebuie să prevaleze în momentele de incertitudine. Bursele joacă un rol cheie în asigurarea formării preţurilor, a transparenţei şi a lichidităţii. Împiedicarea îndeplinirii acestui rol ar avea un impact uriaş nu doar asupra economiei, ci şi a societăţii. Aceste funcţii au fost puse la încercare în trecut, de exemplu, în timpul crizei financiare - când alte surse de lichiditate s-au contractat – bursele au continuat să funcţioneze cu succes. Această situaţie nu este diferită, bursele ar trebui să continue să fie operaţionale pentru a menţine încrederea”, se menţionează în comunicat.

Principiile membrilor FESE rămân transparenţa şi obiectivitatea, în special în aceste momente de incertitudine, spun reprezentanţii federaţiei.

”Bursele europene vor rămâne şi trebuie să rămână deschise tot timpul pentru a asigura siguranţa, integritatea şi corectitudinea într-un mod sigur şi transparent. Tehnic şi operational: Pieţele continuă să funcţioneze în mod ordonat şi transparent, în ciuda condiţiilor extreme de tranzacţionare declanşate de criza Covid-19. Controlul şi intreruptoarele (circuit-brakers) funcţionează în mod normal şi cu flexibilitatea necesară pentru a satisface cererea pieţei. Planurile de contingenţă au fost activate astfel încât totul să funcţioneze aşa cum a fost proiectat, inclusiv în contextul protocoalelor de telemuncă”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, investitorii trebuie să se adapteze circumstanţelor economice în schimbare.

”Funcţionarea ordonată a pieţelor financiare: Fluxul constant de ştiri determină o revizuire continuă a evaluărilor valorilor mobiliare de către investitori şi generează necesitatea reechilibrării dinamice a portofoliilor. Este de aşteptat ca actuala criză să genereze în continuare atât fluxuri de ştiri negative, de exemplu, decizii guvernamentale de carantină sau blocare a activităţii economice şi sociale, cât şi fluxuri de ştiri pozitive, de exemplu legate de impactul planurilor semnificative de sprijin guvernamental. Investitorii trebuie să se adapteze circumstanţelor economice în schimbare, iar existenţa controlului la locurile de tranzacţionare este şi mai important în astfel de condiţii de volatilitate pe pieţe, cu intrerupatoare (circuit-brakers) care permit investitorilor să absoarbă noi informaţii. Mai general, incorporarea riscurilor în preţuri trebuie să rămână transparentă, accesibilă şi fiabilă pentru toate clasele de active, pentru a permite investitorilor să-şi valorifice portofoliile şi să ia decizii informate pentru investiţii şi hedging în aceste condiţii volatile”, mai informează FESE.

Federaţia mai precizează că închiderea pieţelor ar declanşa tot felul de clauze contractuale prociclice într-o gamă foarte largă de contracte de finanţare şi chiar operaţionale.

”Aceste consecinţe potenţiale şi deschise ar putea genera un număr imprevizibil de eşecuri. În special, instrumentele derivate sunt considerate fiabile, cu preţuri de referinţă observabile care permit un proces de scadenţă şi decontare ordonată. Aceste instrumente sunt adesea utilizate ca proxy sau instrumente de hedging pentru multe pieţe OTC conexe, de exemplu pieţele de credit. Închiderea pieţelor la vedere ar avea un impact semnificativ asupra funcţionării unei game largi de pieţe OTC, având în vedere eliminarea instrumentelor cheie de hedging, care ar face extrem de dificilă administrarea mai largă a riscurilor”, se mai arată în comunicat.

FESE mai vorbeşte şi de consecinţele în materie de reglementare şi litigii, precum şi efectele asupra investitorilor mai mici.

”Închiderea pieţelor ar declanşa extinderea masivă a tot felul de aranjamente bilaterale în afara pieţei care nu ar fi realizate în locuri de tranzacţionare transparente şi nu ar avea protecţiile existente la locurile de tranzacţionare. Toţi investitorii ar fi afectaţi de o astfel de situaţie, dar micii investitori ar fi afectaţi cel mai tare de trecerea la astfel de aranjamente opace încheiate între investitorii profesionişti, deoarece îşi vor putea ajusta poziţiile doar la redeschiderea locurilor de tranzacţionare de referinţă”, arată federaţia.

Reprezentanţii FESE spun că închiderea pieţelor ar înlătura transparenţa sentimentului investitorilor şi ar reduce accesul investitorilor la banii lor.

”Închiderea pieţelor nu ar schimba cauza de bază a volatilităţii pieţei, ci ar înlătura transparenţa sentimentului investitorilor şi ar reduce accesul investitorilor la banii lor; toate acestea ar amplifica anxietatea actuală a pieţei şi ar duce la o scădere a rezultatelor investitorilor. Membrii FESE rămân atenţi la evoluţiile globale şi europene şi vor depune eforturi pentru menţinerea tot timpul a unui spaţiu de piaţă sigur, transparent şi corect în Europa”, mai arată conducerea federaţiei.

Federaţia Europeană a Burselor de Valori (FESE) reprezintă 36 de burse, de acţiuni, obligaţuni, instrumente derivate şi mărfuri prin 18 membri deplini din 30 de ţări, precum şi un membru afiliat şi un membru observator.

La sfârşitul lunii ianuarie 2020, membrii FESE aveau 8.625 de companii listate pe pieţele lor, dintre care 14% sunt companii străine care contribuie la integrarea europeană şi asigură un acces larg şi lichid la pieţele de capital din Europa. Mulţi dintre membrii FESE administrează, de asemenea, pieţe specializate care permit companiilor mici şi mijlocii din Europa să acceseze pieţele de capital; 1.087 de companii au fost listate pe aceste pieţe / segmente specializate în capitaluri proprii.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.