Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite a aprobat în procedură accelerată un medicament al companiilor Daiichi Sankyo şi AstraZeneca pentru tratarea unui tip de tumori solide, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicamentul, vândut sub numele de marcă Enhertu, a câştigat iniţial aprobarea SUA la sfârşitul anului 2019, ca tratament de linie a treia pentru pacienţii cu cancer de sân HER-2-pozitiv, iar aprobarea nouă deschide tratamentul pentru mai multe tumori solide care exprimă HER2.

HER2 este o proteină care stimulează creşterea rapidă a celulelor canceroase. Prezenţa sa sub formă de tumoră solidă include cancerele tractului biliar, vezicii urinare, cervicale, endometriale, ovariane şi pancreatice, conform AstraZeneca.

Medicamentul a arătat beneficii semnificative din punct de vedere clinic de supravieţuire la pacienţii trataţi anterior în trei studii de mijloc.

AstraZeneca şi-a asigurat drepturi parţiale asupra compusului Daiichi Sankyo în 2019, printr-o tranzacţie în valoare de până la 6,9 miliarde de dolari.

În 2023, medicamentul a generat vânzări de 1,28 miliarde de dolari ca tratament pentru cancerul de sân, cancerul gastric şi cancerul pulmonar.

Enhertu aparţine unei clase de terapii numite conjugate anticorp-medicament (ADC) şi cuprinde un anticorp monoclonal - în acest caz trastuzumab (cunoscut şi ca Herceptin) - legat chimic de un medicament chimioterapic care distruge celulele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.