Exxon Mobil a obţinând un profit net de 56 de miliarde de dolari pentru 2022, încasând aproximativ 6,3 milioane de dolari pe oră anul trecut şi stabilind nu doar un record al companiei, ci şi un record istoric pentru industria petrolieră occidentală, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiştii se aşteaptă ca firmele petroliere să îşi depăşească propriile recorduri anuale, pe baza preţurilor ridicate şi cererii în creştere, împingând profitul cumulat la aproape 200 de miliarde de dolari.

Amploarea câştigurilor a reînnoit criticile la adresa industriei petroliere şi a declanşat solicitări ca mai multe ţări să perceapă companiilor impozite pe profiturile excepţionale.

Rezultatele Exxon au depăşit cu mult profitul net record de 45,2 miliarde de dolari pe care l-a raportat în 2008, când preţul petrolului a atins 142 de dolari pe baril, cu 30% peste preţul mediu de anul trecut.

Reducerile profunde ale costurilor în timpul pandemiei au ajutat la supraalimentarea câştigurilor de anul trecut.

”Câştigurile generale şi fluxul de numerar au crescut semnificativ de la an la an”, a declarat Kathryn Mikells, directorul financiar al Exxon, pentru Reuters.

Exxon a declarat că a consemnat un impact de 1,3 miliarde de dolari asupra veniturilor din trimestrul al patrulea din cauza unei taxe excepţionale a Uniunii Europene, care a intrat în vigoare în ultimul trimestru, şi din deprecierea activelor.

Compania dă în judecată UE, argumentând că taxa depăşeşte autoritatea sa legală.

Fără taxe, profitul pentru întregul an a fost de 59,1 miliarde de dolari.

Producţia a crescut cu aproximativ 100.000 de barili de petrol şi gaze pe zi faţă de naul anterior, până la 3,8 milioane bpd.

Profitul pe acţiune ajustat de 3,dolari a depăşit consensul analiştilor, de 3,29 dolari pe acţiune, conform datelor Refinitiv.

Rezultatele pot crea o altă confruntare cu Casa Albă. Administraţia preşedintelui Joe Biden a criticat vineri firmele petroliere pentru că au turnat numerar în plăţile către acţionari, mai degrabă decât în producţie.

Exxon a distribuit 30 de miliarde de dolari în numerar acţionarilor anul trecut, mai mult decât oricare dintre rivalii săi occidentali.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.