Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI pentru România, a afirmat că după implementarea pachetului fiscal deficitul va scădea anul viitor de la 6% la 5% şi a precizat că vor fi mai multe de făcut pe termen mediu pentru ca deficitul fiscal să ajungă la 3%. El a menţionat că pentru 2024 nu prevede să fie probleme de finanţare cu acest deficit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Şeful misiunii FMI pentru România a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă, în condiţiiile în care Guvernul ar da afară 300.000 de angajaţi din sistemul bugetar, anul viitor ar fi bani pentru creşteri de pensii şi salarii. 
“Ce am spus a fost că am observat că există posibilitatea îmbunătăţirii sistemului public şi susţinem folosirea evaluărilor de cheltuieli ca să fie observate locurile unde sunt risipite resursele şi unde poate fi făcut Guvernul să funcţioneze mai bine. Plătitorii de taxe trebuie să primească o valoare mai mare pentru banii pe care îi dau statului. Acesta este un criteriu al unui guvern care funcţionează bine. Ne-am uitat la pachetul fiscal, vedem că pachetul fiscal include mai multe elemente legate de scăderea nivelului de cheltuieli. Sperăm că acestea vor aduce plus valoare pachetului fiscal, dar în acelaşi timp nu am menţionat despre anumite reduceri şi nu ne-am uitat la anumite reduceri în privinţa numărului de angajaţi”, a afirmat Jan Kees Martijn. 
De asemenea, el a mai fost întrebat dacă România va avea anul viitor bani să crească pensiile şi salariile sau acestea vor fi îngheţate în 2024. 
“Ne aşteptăm că după implementarea pachetului fiscal, deficitul fiscal va scădea la anul de la şase până la cinci la sută. Susţinem că este un pas important pentru punerea finanţelor publice pe o bază sustenabilă. Dar mai multe vor fi necesare de făcut pe termen mediu, pentru a scădea de la cinci la sută deficitul până la trei la sută. Pentru 2024 nu prevedem că cu acest deficit să fie probleme de finanţare, dar pe termen lung este important să rămânem pe acest drum, pe drumul consolidării fiscale astfel încât să ne asigurăm că Guvernul va putea să se împrumute în continuare, dar cu dobânzi mai mici. Calea pe termen lung este cea care contează, din punctul nostru de vedere ca să ne asigurăm că probleme despre care aţi vorbit să nu apară”, a mai transmis şeful misiunii FMI în România. 
El a mai anunţat că a recomandat eficientizarea sistemului de taxe şi închiderea excepţiilor. 
“Prioritatea în recomandările făcute de noi este eficientizarea sistemului de taxe, să fie închise excepţiile, să facă sistemul să fie mai corect şi mai simplu ceea ce va duce la creşterea veniturilor şi va crea o bază ori pentru un impozit unic real, fie un impozit progresiv. Asta am zis şi anul trecut. Anul acesta a fost prima prioritate astfel cum să fie făcut sistemul fiscal actual să funcţioneze mai bine, să fie mai echitabil astfel încât fiecare să plătească ce are de plătit”, a afirmat şeful misiunii FMI pentru România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.