EximBank şi Banca Românească (BROM) demarează, După o perioadă de pre-integrare, procesul de fuziune prin absorbţie luni, Adunarea Generală a Acţionarilor BROM exprimându-şi acordul de principiu pentru această operaţiune şi a împuternicit administratorii Băncii Româneşti să întocmească proiectul de fuziune. Până la finalizarea integrării, cele două bănci vor avea în continuare activitate separată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După o perioadă de pre-integrare, EximBank şi Banca Românească (BROM) demarează procesul de fuziune prin absorbţie după ce, astăzi, Adunarea Generală a Acţionarilor BROM şi-a exprimat acordul de principiu pentru această operaţiune şi a împuternicit administratorii Băncii Româneşti să întocmească proiectul de fuziune”, anunţă băncile.

Preţul plătit de EximBank pentru BROM a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 de milioane de euro. Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzac­ţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, şi rambursarea, de către BROM, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii. Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

“Este o primă etapă pe care o parcurgem într-un proiect ce reprezintă un pas uriaş spre construirea unei bănci româneşti puternice ce va concura de la egal la egal cu jucătorii de top ai pieţei bancare. Există o complementaritate foarte bună între modelele de afaceri ale EximBank – specializată în corporate banking şi Banca Românească – cu experienţă relevantă pe segmentul de retail banking, iar sinergiile rezultate vor crea premisele pentru eficienţă şi performanţă financiară, care să susţină o creştere sustenabilă în viitor. Este un proces ambiţios şi complex, plin de provocări pentru echipele ambelor bănci, pe care sunt convins că îl vom finaliza cu succes până la sfârşitul acestui an. Un an cu o însemnătate specială în plus pentru ambele bănci, aflate la aniversarea a 30 de ani de activitate pe piaţa bancară”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

El a adăugat că, până la finalizarea integrării, cele două bănci vor avea în continuare activitate separată.

În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank şi National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românesti, iar, în luna decembrie 2019, tranzacţia a primit avizele de neobiecţiune din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României, autorităţile de reglementare relevante pentru această tranzacţie. Odată cu îndeplinirea cerinţelor obligatorii de reglementare şi a celorlaltor elemente prevăzute în acordul pe care EximBank şi National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condiţiile pentru încheierea tranzacţiei.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.