EximBank a anunţat luni că a emis o garanţie în numele şi în contul statului român în valoare de 3,1 milioane de euro, pentru RAAL Bistriţa, unicul producător de sisteme de răcire local, garanţie care acoperă 88,8% dintr-un credit acordat companiei de Banca Transilvania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"EximBank a emis o garanţie în numele şi în contul statului român în valoare de 3,1 milioane de euro, în cadrul programului guvernamental de susţinere a companiilor mari, pentru RAAL Bistriţa – unicul producător de sisteme de răcire local şi unul dintre principalii exportatori români, garanţie care acoperă 88,8% dintr-un credit acordat companiei de Banca Transilvania", informează EximBank.

Finanţarea în valoare de 3,5 milioane de euro de la Banca Transilvania, cu garanţie EximBank în numele şi în contul statului român, va permite producătorului de sisteme de răcire să depăşească contextul dificil creat de pandemie şi îi va asigura necesarul de lichiditate pentru desfăşurarea activităţii.

RAAL produce pentru industria utilajelor agricole, utilajelor pentru cons­trucţii, industria minieră, vehicu­lelor comerciale şi auto, majoritatea clienţilor provenind din Uniunea Europenă.

După un început de 2020 bun, RAAL s-a confruntat cu scăderea vânzărilor pe fondul întreruperilor de activitate din mai multe sectoare de activitate din cauza pandemiei, dar şi-a păstrat toţi cei peste 2.400 de angajaţi.

Din trimestrul IV, vânzările au revenit la un nivel comparabil cu cel dinaintea crizei, iar compania se pregăteşte să îşi reia anul acesta planurile de dezvoltare.

RAAL este producător de sisteme de răcire şi schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu şi oţel inoxidabil, în construcţie brazată: radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer, răcitoare de combustibil, condensatoare, destinate aplicaţiilor în agricultură, construcţii, industrie şi auto. Compania a fost înfiinţată în 1991 ca societate pe acţiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa, iar, în 1995 s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 96%.

În prezent, societatea operează două fabrici: una în Bistriţa, care dispune de trei secţii de producţie cu o suprafaţă totală de 12.500 de metri pătraţi, şi o alta la Prundul Bârgăului, cu o suprafaţă de producţie de aproximativ 45.000 de metri pătraţi. RAAL exportă 99% din tot ceea ce produce. Compania a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de peste 77 de milioane de euro.

EximBank acţionează ca agent al statului pe piaţa de garanţii şi asigurări, fiind unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economie. În cadrul programului guvernamental de susţinere a companiilor mari, companiile mari şi IMM-urile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 pot beneficia de produse de finanţare si garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank în numele şi contul statului român. Termenul până la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finanţare şi garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi principalul finanţator al economiei. Cu o poveste începută acum 27 de ani, BT are aproape 18% cotă de piaţă, 3,2 milioane de clienţi, 3 linii de business, peste 9.000 de persoane în echipă, soluţii de online banking de ultimă generaţie şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.