Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19, afectaţi de creşterea ROBOR. Bugetul total al schemei este de 86,56 milioane lei, iar plata ajutorului de minimis se realizează până la data de 31 decembrie 2025.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin acest act normativ, se instituie o schemă de ajutor de minimis pentru sprijinirea IMM-urilor beneficiare în perioada pandemiei Covid de ajutorul de stat instituit prin Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă IMM Invest–Romania, respectiv a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Schema de minimis are rolul de a finanţa diferenţele de dobândă generate de creşterea ROBOR şi care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanţare conform celor două acte normative.

Prin implementarea Programului este urmărită:

- acordarea de ajutor de minimis unui număr de 9.200 de beneficiari;

- menţinerea locurilor de muncă şi evitarea distrugerii capitalului IMM-urilor şi a întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie, parte fundamentală a economiei româneşti;

- asigurarea pentru fiecare beneficiar al schemelor de ajutor de stat implementate în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a plãţii celor 8, respectiv 24 luni de dobândă prevăzute de legislaţie;

- asigurarea măsurilor necesare pentru derularea activităţii curente precum şi pentru continuarea şi finalizarea investiţiilor demarate de către beneficiarii programului IMM INVEST ROMANIA prin accesarea finanţărilor garantate  în cadrul programului;

- acces rapid la Program prin colaborarea cu instituţiile de credit ce finanţează în acest moment IMM-urile şi întreprinderile cu capitalizare de piaţă medie şi derularea prin FNGCIMM/FGCR/FRC, Fonduri de garantare destinate sprijinirii IMM-urilor întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie.

Pot beneficia de prevederile prezentului program operatorii economici care nu au depăşit plafonul de ajutor de stat de 2,3 milioane de euro per întreprindere, la data acordării ajutorului de stat iar valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate întreprinderilor unice pe o perioadă de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în curs), cumulată cu valoarea sprijinului acordat în conformitate cu prevederile prezentei scheme, nu depăşeşte echivalentul in lei a 300.000 de euro, conchide sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.