Executivul a aprobat miercuri OUG care reglementează punerea în aplicare a Acordului de împrumut cu Comisia Europeană, prin care 14,49 de miliarde de euro vor fi viraţi în 10 rate, până în 2026, pentru finanţarea reformelor prevãzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), acoperirea deficitului bugetului de stat; refinanţarea datoriei publice guvernamentale. Suma va fi returnată în 30 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Este oficial! România este beneficiara unui împrumut avantajos – componentã a PNRR – de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţã. Guvernul României a aprobat, în acest sens, Ordonanţa de Urgenţã elaboratã de Ministerul Finanţelor. Acordul de împrumut al celor 14,49 miliarde de euro a fost semnat din partea României de Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, de Johannes Hahn, Comisar pentru Buget şi Administraţie şi dl Paolo Gentiloni, Comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene”, anunţă Ministerul Finanţelor.
„Spre deosebire de predecesorii mei, vreau ca românii sã ştie ce se întâmplã cu împrumuturile  pe care le luãm; găsesc cã au acest drept mãcar şi pentru faptul ei vor susţine rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat împrumut sã fie pus la treabã şi sã contribuie la dezvoltarea ţãrii noastre şi îmbunãtãţirea vieţii oamenilor.", a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Ministerul precizează că sunt trei destinaţii majore ale banilor din acest împrumut: finanţarea reformelor prevãzute în Planul Naţional de Redresare (PNRR); acoperirea deficitului bugetului de stat; refinanţarea datoriei publice guvernamentale.
Sumele se vireazã în 10 rate, pânã la 31 decembrie 2026, pe măsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR şi a derulãrii investiţiilor asociate împrumutului.

O primă tranşă – prefinanţarea de 1,94 de miliarde de EURO – va fi disponibilizată de Comisia Europeană imediat dupã intrarea în vigoare a Acordului.        
Fiecare virament, inclusiv prefinanţarea, se acordã în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în următorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadă de graţie de 10 de ani.
Ministerul Finanţelor va încheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.