Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, două hotărâri esenţiale pentru programul nuclear civil românesc şi pentru buna funcţionare a circuitului nuclear integrat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Guvernul a adoptat hotărârea privind actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului ca urmare a dezmembrării unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Energiei, arată un comunicat de presă al instituţiei.

Acest act normativ reprezintă penultimul act normativ necesar finalizării tranzacţiei fluxurilor tehnologice pentru procesarea concentratelor tehnice de uraniu dintre Compania Naţională a Uraniului, în insolvenţă, şi Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Conform sursei citate, actul presupune dezmembrarea unor loturi de teren din localitatea Feldioara, judeţul Braşov, după ce prin HG nr. 402/2022 s-a aprobat înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri imobile proprietate publică a statului, deţinute de Compania Naţională a Uraniului – S.A, în insolvenţă şi darea în administrarea Ministerului Energiei a bunurilor imobile necesare pentru asigurarea şi menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, bunurile fiind indicate în mod expres în anexa la hotărâre.

A doua hotărâre de Guvern adoptată face posibil transferul, în vederea procesării, de către statul român, prin Ministerul Energiei, a concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranţă şi consum, constituite în perioada 2009-2011, aflate în proprietatea privată a statului şi în custodia Companiei Naţionale a Uraniului SA, în insolvență, către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A.

Prin această hotărâre se creează mijlocul legal de menținere a ciclului nuclear integrat în vederea asigurării necesarul de materie primă pentru SNN, urmând ca aceste concentrate tehnice să fie procesate în vederea obținerii de combustibil nuclear utilizat pentru funcționarea Centralei Nuclearoelectrică de la Cernavodă, mai arată sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.