Gabriel Biriş, Co-Managing Partner, Biriş-Goran, susţine că un cadru fiscal predictibil este extrem de important pentru toţi agenţii economici, precizând că este foarte important ca investiţiile să păstreze ritmul susţinut. Gabriel Biriş a vorbit, joi, la Evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023 despre importanţa unui cadru fiscal predictibil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Un cadru fiscal predictibil este extrem de important pentru toţi agenţii economici, că sunt mici, că sunt mari, iar aici mă uit un pic cu îngrijorare la tot felul de discuţii din spaţiul public, care apar şi dispar şi care creează un sentiment de insecuritate. Dau doar două exemple. Impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul minim pe profit, revenirea cotei progresive. Asta generează nervozitate şi neîncredere. Iarăşi multitudinea de modificări în ceea ce priveşte fiscalizarea sectorului energetic, care a creat extrem de multe distorsiuni. E foarte important ca investiţiile să păstreze ritmul susţinut. Fără un echilibru bugetar nu putem să vorbim de echilibrarea întregii economii. Un cadru fiscal predictibil este extrem de important pentru toţi agenţii economici că sunt mici, că sunt mari, iar aici mă uit un pic cu îngrijorare la tot felul de discuţii din spaţiul public, care apar şi dispar şi care creează un sentiment de insecuritate”, a explicat Gabriel Biriş.
El s-a referit la investiţii. 
”E foarte important ca investiţiile să păstreze ritmul susţinut, noi nu avem nevoie doar de investiţii în zona de infrastructură, investiţiile publice, avem nevoie şi de investiţii în capacităţi de producţie, eventual cu valoare adăugată cât mai mare, asta ca să le putem atrage şi să putem beneficia de un trend global, de scurtarea lanţurilor de distribuţie trebuie să ne asigurăm că avem şi energie suficientă şi la preţuri decente, pentru că altfel ne vor ocoli. Ori ce s-a întâmplat în ultimul an pe această piaţă, începând cu 2018 şi accelerat în 2022 nu este deloc de natură să ne aducă optimism, din păcate, inclusiv ce s-a întâmplat ieri în Parlament”, a transmis Gabriel Biriş. 
Biriş s-a referit ăi la consolidarea fiscală.
“În ceea ce priveşte consolidarea fiscală cu privire la care ne-am asumat nişte obligaţii şi în PNRR, şi în programul mare, cu fondurile de coeziune avem un calendar foarte ambiţios de reducere a deficitului bugetar. În ceea ce priveşte acest subiect, din păcate, anul trecut a fost ratat. Am avut o Ordonanţă 16 foarte discutată după ce a fost aprobată, dar care a fost aproape la nivel de secret de stat până când a fost publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe. Nu a existat niciun fel de consultare, niciun fel de consultare publică şi să spunem că în trecut, de fiecare dată când au fost consultări cu specialiştii şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, s-au găsit soluţii care să funcţioneze. Acum nu a existat aşa ceva. Deloc surprinzător, o parte importantă din acea ordonanţă de urgenţă a şi fost amânată, o ordonanţă de guvern, a fost amânată că nu putea fi implementată, deşi cu toţii le-am spus că nu poate fi implementată şi mă refer aici la impozitul pe clădiri”, a completat Gabriel Biriş.
Evenimentul ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023” este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Parteneri ai evenimentului sunt Banca TransilvaniaCITR şi Philip Morris România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.