Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurenţiu Urluescu, a afirmat că este necesară creşterea consumului, mai ales la volumul de investiţii în producţie anunţat şi a precizat că şi dacă s-ar realiza numai 20% dintre acestea, tot ar fi prea mult şi va fi problematic pentru producători, dacă nu se va înregistra o creştere de consum.
Laurenţiu Urluescu a declarat, luni, la evenimentul News.ro - Energy road - Energie la tine acasă - Ediţia a VII-a, că provocările furnizorilor sunt identice cu cele de anul trecut.
”Avem aceleaşi provocări, doar s-au mai schimbat puţin, de exemplu, pe partea de întârzieri la decontarea schemei tot întârzieri sunt, acum au crescut. Pot să vă zic că ultima lună decontată aproape complet este ianuarie 2024. Deci au crescut”, a afirmat Laurenţiu Urluescu.
El a precizat că lucrurile s-au mai relaxat pe partea de taxare a activităţii de tranzacţionare.
”Pe partea de taxare excesivă s-au mai relaxat puţin, cel puţin pe partea de taxare activităţii de tranzacţionare s-a relaxat puţin taxarea. Totuşi nu vedem o creştere foarte mare a lichidităţii pieţii şi o revenire a lichidităţii dinainte de schema de plafonare, ceea ce înseamnă că tot nu este suficient. Avem creşterea costurilor cu echilibrarea, care dacă în momentul în care a fost introdusă schema, acel 5%, cum este trecut în schema suport, recunosc că 5% costuri de echilibrare erau suficiente, acum pot să vă zic că costurile s-au dus undeva la peste 20%”, a explicat preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie.
El consideră că se impune o creştere a consumului.
”În ceea ce priveşte creşterea consumului, noi credem că este necesară creşterea consumului, mai ales la volumul de investiţii în producţie anunţat. Sunt mai multe zeci de mii megawaţi oră, care sunt anunţate, dacă luăm un worst case scenario şi să zicem ca se fac 20% din acelea şi tot este prea mult şi dacă nu avem o creştere de consum, o să fie puţin problematic pentru producători. Să nu uităm că o creştere de consum înseamnă şi o creştere de PIB, până la urmă creştere de consum înseamnă dezvoltare de industrie şi aşa mai departe”, a mai declarat Laurenţiu Urluescu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.