Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie un nivel record de 4,9%, cel mai ridicat din cei 25 de ani în care au fost colectate date, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor preliminare publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat, ridicând noi întrebări despre ce va face Banca Centrală Europeană la următoarea şedinţă de politică monetară, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o inflaţie de 4,5%. În octombrie, inflaţia a fost de 4,1%.

Preţurile mari ale energiei au avut cea mai mare contribuţie la inflaţie.

Potrivit Eurostat, preţul energiei se îndreaptă în noiembrie spre cea mai mare creştere anuală a sa, de 27,4%, după un avans de 23,7% în octombrie.

Datele au fost publicate în timp ce autorităţile aşteaptă date suplimentare legate de noua variantă a Covid-19, Omicron, care a fost raportată prima oară de Africa de Sud.

Restricţiile de călătorie anunţate din cauza noii variante de Covid-19 provoacă îngrijorări privind impactul economic.

În Germania, inflaţia a atins 6% în termeni anuali, cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani, în funcţie de indicele armonizat al preţurilor de consum.

Tendinţa este similară în Franţa, unde inflaţia a atins 3,4% în noiembrie, cel mai ridicat nivel de după 2008.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.