Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5501 lei/euro, în scădere uşoară faţă de nivelul precedent, pragul de 4,55 lei/euro fiind noua referinţă de aproape io lună, în ciuda estimărilor analiştilor, care se aşteptau la o scădere a cursului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5511 lei/euro.

Euro a depăşit pragul psihologic de 4,55 lei în 8 martie şi, de atunci, s-a menţinut în apropiere de acest nivel, chiar dacă a atins şi un vârf de 4,5654 lei, în 17 martie. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Tendinţa de devalorizare a leului a fost decuplată de tendinţa regională şi a sfidat toate prognozele analiştilor, care anticipau o scădere a cotaţiilor.  

"Deşi perechea încă nu a coborât, aşa cum ne aşteptam noi (pe moment, cel puţin), se pare că în sus are spaţiu limitat. (...) Totuşi, leul este o monedă puţin volatilă, deci ar trebui să se tranzacţioneze într-un interval restrâns, însă presiunile ar putea fi mai degrabă de apreciere”, arată un raport al ING Bank, publicat luni. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,2615 lei la 4,2668 lei. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a stagnat la 4,2562 lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.