Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a reafirmat luni, în Parlamentul European, că euro este ireversibil, el apărând moneda unică de populiştii care vor renunţarea la moneda unică, cum este şi candidata naţionalistă la preşedinţia Franţei Marin Le Pen, care vrea să scoată Franţa din uniunea monetară, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Euro este irevocabil. Aceasta este tratatul”, a afirmat Draghi în Parlamentul European, unde a vorbit atât în italiană cât şi în engleză.

Draghi a facut această afirmaţie de nenumărate ori în trecut, dar problema dacă şi cum poate o ţară să iasă din uniunea monetară a revenit în centrul atenţiei după ce Le Pen a spus că va scoate ţara din zona euro dacă va fi aleasă.

Chiar şi după ce Grecia şi partenerii europeni au evitat în ultimul moment ieşirea statului elen din zona euro, în vara anului 2015, procedurile de exit au rămas nedefinite, iar repercusiunile unei astfel de decizii sunt imposibil de evaluat.

Subiectul renunţării la euro a apărut şi în Italia, unde Mişcarea Cinci Stele, care se apropie de Partidul Democrat în sondaje, susţine organizarea unui referendum pe această temă.

Renunţarea la euro ar mări costurile serviciului datoriilor Franţei cu peste 30 de miliarde de euro pe an, a avertizat guvernatorul băncii centrale franceze, Francois Villeroy, membru în consiliul guvernatorilor BCE, într-o opinie publicată în Le Figaro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.