Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5330 lei/euro, în scădere uşoară faţă de cotaţia de vineri, pe fondul calmării temerilor legate de un vot favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5341 lei/euro, după ce joi s-a înregistrat un curs de 4,5396 lei/euro, nivel maxim din 27 ianuarie 2014.

Evoluţiile din piaţa valutară au fost influenţate de estimările privind rezultatul referendumului privind Brexit.

După ce săptămâna trecută sondajele indicau un avans al susţinătorilor Brexit, afectând monedele emergente, inclusiv leul, începând de vineri sondajele s-au inversat, generând o calmare a tensiunilor valutare. Referendumul va avea loc joi, 23 iunie.

"Dat fiind faptul că ING se aşteaptă ca Marea Britanie să rămână în UE, estimăm că leul se va aprecia puternic vineri (24 iunie nr.r.) şi ar putea încheia săptămâna aproape de 4,50 lei/euro", apreciază economiştii ING.

În cazul unul vot favorabil ieşirii Marii Britanii din UE, leul s-ar putea deprecia rapid spre 4,55-4,56 lei/euro, estimează analiştii.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat în continuare, la 3,9968 lei, de la 4,0307 lei, cât a fost nivelul de vineri.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade de turbulenţe, a coborât cu încă aproape 2 bani, la 4,1677 lei, după ce moneda elveţiană s-a apreciat sensibil săptămâna trecută. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.