Ministerul Finanţelor a eşuat la prima licitaţie de titluri de stat din februarie, în care a încercat să vândă obligaţiuni de 600 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, respingând toate ofertele băncilor, care au cerut dobânzi considerate prea mari, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, din 5-6 ianuarie 2017, Ministerul Finanţelor a împrumutat 575 milioane lei, la un randament mediu de 1,38% şi un randament maxim de 1,41%.

Joi, la prima licitaţie din februarie, băncile participante la licitaţie au oferit doar 560,5 milioane lei, sub valoarea anunţată a licitaţiei, de 600 milioane lei. Statul arespins toate ofertele, pe fondul creşterii dobânzilor şi oferte slabe de finanţare. 

"Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat", arată comunicatul BNR. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 1,35%. 

Evoluţia a fost generată de decizia guvernului de a aproba Ordonanţa de Urgenţă de modificare a codurilor penale, care au urcat dobânzile la împrumuturile statului român la cel mai mare nivel din iulie 2015. 
 
"Date fiind evoluţiile recente de pe piaţa internă - aprobarea controversatei Ordonanţe de urgenţă privind faptele de corupţie şi protestele ample de stradă -, sentimentul investitorilor legat de România este probabil negativ", arată un raport al analiştilor de la Raiffeisen Bank, publicat joi. 

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.