Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu, a afirmat că teama cea mai mare în ceea ce priveşte rezistenţa la cutremur este legată de clădirile executate în regie proprie, precizând că şi în România, ca şi în Turcia, unii investitori nu au preferat să lucreze cu companii, ci cu echipe de meşteri şi pentru imobile de la P+4 până la P+10.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Erbaşu a declarat, miercuri, la Prima News, că autorităţile ar trebui să fie mult mai responsabilizate pe tema clădirilor în pericol în cazul unui cutremur. 
“Situaţia din România este total diferită de situaţia din Turcia. Din păcate, pentru constructori, pentru specialişti, lucrurile acestea nu sunt nişte surprize. Trebuie sensibilizată opinia publică, care din nefericire, reacţionează doar la cald, e acum o perioadă de isterie, peste o lună, două, trei uită şi nu mai e o prioritate pentru locuitorii caselor această componentă a stabilităţii clădirii. Autorităţile trebuie să fie mult mai responsabilizate pe acest subiect”, a explicat preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
El a menţionat că în România normativele pentru proiectarea unei clădiri rezistente la cutremur sunt diferite faţă de cele din Turcia. 
“Constructorii adevăraţi, fie că sunt în domeniul proiectării, execuţiei sau în cercetare, ei ştiu e au de făcut. În România normativele reflectă mult mai bine necesitatea proiectării şi execuţiei în condiţii extreme de cutremur faţă de Turcia. Problema este dacă se respectă şi unde se respectă. Să transformăm într-o panică generală în populaţie, nici asta nu este o soluţie bună”, a afirmat Cristian Erbaşu. 
El a menţionat că în privinţa clădirilor noi teama cea mai mare este că acestea nu sunt realizate cu companii, ci cu meşteri, în regie proprie. 
“Dacă vorbim de clădiri noi frica cea mai mare este aceea a clădirilor executate în aşa-zisa regie proprie, pentru clădirile parter+1 nu ar fi o tragedie. Dar din păcate, în România, ca şi Turcia, investitorii au preferat să facă nu cu companii, ci cu echipe de meşteri până la P+4, P+10 ceea ce se mai practică şi în România, nu la aceeaşi scară. (…) Şi la proiectare, din păcate, sunt situaţii în care la presiunea investitorului proiectantul face proiectul foarte economic. Dar nu acolo e marea problemă pentru că la cum sunt normativele sigur dacă s-ar executa aşa cum se proiectează clădirile nu ar avea probleme. Sau ar avea probleme minore, în niciun caz nu s-ar prăbuşi. Însă, pe partea de execuţie şi sper ca în acest an să înceapă acest proces de certificare al companiilor astfel încât acestea să nu fie abilitate să construiască clădiri decât în funcţie de dotare, de pregătirea oamenilor pe care îi are angajaţi”, a mai transmis preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii. 
El a mai adăugat, referindu-se la clădirile noi, că dacă o asociaţie de locatari nu primeşte proiectul sau cartea tehnică de la investitor, atunci acesta ar putea avea ceva de ascuns. 
“Apar dubii atunci când o asociaţie de locatari nu primeşte cartea tehnică de la investitor, nu primeşte proiectul, înseamnă că acel investitor are ceva de ascuns. Dacă are cartea tehnică poate să o dea unui specialist care să facă comparaţii. Dar dacă s-au micşorat elemente de structură înseamnă că acolo este o problemă şi necesită continuarea unei expertize pentru a se vedea situaţia reală, dacă clădirea este supusă unor riscuri majore”, a mai transmis Cristian Erbaşu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.