Generarea de energie din surse regenerabile a acoperit pe deplin cererea de energie electrică a Greciei timp de câteva ore săptămâna trecută, pentru prima dată în istoria sistemului electric al ţării, a declarat operatorul independent de transport de energie IPTO, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IPTO a declarat luni că sursele regenerabile au reprezentat 100% din generarea de energie pentru cel puţin cinci ore vinerea trecută, atingând un record de 3.106 megawaţi oră la  ora 08:00 GMT.

Ca şi alte ţări europene, Grecia şi-a redus dependenţa de gazele ruseşti, în urma războiului din Ucraina, prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

De asemenea, a stimulat exploatarea cărbunelui, amânându-şi planul de decarbonizare.

Ponderea energiei regenerabile greceşti, formată din energie solară, eoliană şi hidroenergetică, a fost de 46% din mixul energetic al ţării în cele opt luni până în august anul acesta, în creştere de la 42% în aceeaşi perioadă din 2021, potrivit institutulu ide cercetare The Green Tank din Grecia

”Record de optimism pentru tranziţia ţării către energie curată, eliminarea combustibililor fosili şi asigurarea suficienţei noastre energetice”, a scris Green Tank pe Twitter.

Grecia îşi propune să atragă aproximativ 30 de miliarde de euro, sub formă de fonduri europene şi investiţii private, pentru a-şi moderniza reţeaua electrică şi a-şi mări de peste două ori capacitatea sa de energie verde, pentru a reprezenta cel puţin 70% din mixul său energetic până în 2030.

Ţara planifică să aibă o capacitate instalată de energie regenerabilă de 25 de gigawaţi, în creştere de la aproximativ 10 gigawaţi acum, dar analiştii spun că Atena ar putea atinge această ţintă mai devreme.

IPTO a investit în extinderea reţelei electrice a ţării pentru a mări capacitatea de energie şi pentru a facilita dezvoltarea energiei solare, eoliene şi hidroelectrice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.