Enel Green Power şi Sapio au semnat un acord pentru furnizarea de hidrogen verde produs de NextHy în Sicilia. Hidrogenul va fi produs la fabrica din Sicilia, un hub inovator care pune în prim plan tehnologia drept motor al tranziţiei energetice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Furnizarea de hidrogen verde produs prin utilizarea energiei regenerabile de la parcul eolian Carlentini, din estul Siciliei, stă la baza acordului dintre Enel Green Power şi Sapio. Acordul prevede vânzarea hidrogenului verde către Sapio, acesta fiind produs, stocat şi pus la dispoziţie începând cu 2023 în unităţile de producţie din Carlentini si Sortino, acolo unde îşi are sediul şi NextHy, laboratorul viitorului, aparţinând Enel Green Power”, anunţă Enel.

Capacitatea de producţie estimată la peste 200 de tone a hub-ului sicilian face obiectul angajamentelor anuale prevăzute în acord. Odată complet operaţional, hidrogenul verde va fi produs în principal de un electrolizor de 4 MW, care este produs exclusiv prin energia regenerabilă a parcului eolian existent şi, într-o măsură mai mică, de sistemele de electroliză de ultimă generaţie testate în platformă.

„În contextul în care electrificarea nu este uşor de realizat, hidrogenul verde este soluţia cheie pentru decarbonizare, deoarece nu produce emisii şi oferă perspective promiţătoare de dezvoltare. Din acest motiv suntem încântaţi de acordul cu Sapio. Este un acord care priveşte spre viitor, combinând inovarea tehnologică şi producţia sustenabilă”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO al Enel Green Power.

Lansat de Enel Green Power în septembrie 2021, Laboratorul pentru Hidrogen NextHy este un exemplu unic de laborator industrial în care activitatea de producţie este însoţită constant de cercetare tehnologică.

„Sapio se angajează ferm să contribuie la realizarea de către UE a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Prin acest proiect facem un pas ferm către dezvoltarea sustenabilă în ţara noastră. Acordul cu EGP ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a integra hidrogenul verde în modelul nostru de afaceri, care se bazează pe expertiză tehnologică în hidrogen şi distribuţia acestuia în cei peste 100 de ani de activitate. În acest fel, vom putea să acordăm şi mai mult sprijin activităţilor industriale pe care le desfăşurăm deja în Sicilia”, spune Alberto Dossi, preşedintele Grupului Sapio.

Pe lângă sectoarele rezervate producţiei la scară largă, există şi zone dedicate testării noilor electrolizoare şi componentelor precum supape, compresoare şi sisteme inovatoare de stocare a substanţelor lichide şi solide. În conformitate cu strategia Enel, această activitate va fi deschisă colaborării dintre peste 25 de entităţi, inclusiv parteneri, părţi interesate şi start-up-uri inovatoare. Întregul complex este în prezent evaluat cu privire la impactul său asupra mediului, de către Departamentul pentru Teren şi Mediu al Regiunii Sicilia.

”Este un proiect ambiţios care se bazează pe o sursă de energie sustenabilă şi care va fi dezvoltat la fiecare verigă a lanţului: datorită acordului cu Sapio, la NextHy, hidrogenul verde nu va fi doar produs, stocat şi utilizat la scară industrială, ci va fi şi achiziţionat şi utilizat de companiile care au înţeles că hidrogenul verde este soluţia pentru decarbonizarea proceselor de producţie. În acest context, actuala abordare experimentală, care este deschisă contribuţiilor externe, va permite echipei laboratorului Enel Green Power să testeze proiectul la scară industrială, astfel încât să creeze cele mai bune condiţii pentru un mediu comercial ce poate profita la maximum de toate tehnologiile actuale şi viitoare pentru generarea, stocarea şi transportul hidrogenului verde. Este o iniţiativă în concordanţă cu spiritul Open Innovability® al Enel: de a răspunde provocărilor tranziţiei energetice prin inovare, idei şi transformarea acestora în realitate”, spun reprezentanţii Enel.

Enel Green Power, parte a Grupului Enel, dezvoltă şi operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial şi este prezentă în Europa, America, Asia, Africa şi Oceania. Lider mondial în domeniul energiei curate, cu o capacitate totală de circa 51 GW şi un mix de producţie care include energie eoliană, solară, geotermală şi hidroelectrică, Enel Green Power se află în prima linie în integrarea tehnologiilor inovatoare în centralele de energie regenerabilă.

Grupul Sapio, fondat în 1922 şi cu sediul în Monza, operează în sectoarele de gaze industriale şi medicale şi în îngrijirea la domiciliu în toată Italia şi în străinătate în Franţa, Germania, Slovenia, Turcia şi Spania. Cu o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de euro şi 2.250 de angajaţi, produce, dezvoltă şi comercializează gaze, tehnologii inovatoare şi servicii integrate pentru sectorul industrial. Sapio este un membru activ al Asociaţiei Naţionale de Hidrogen H2IT şi al Alianţei pentru Hidrogen Curat. Gazele tehnice sunt utilizate în fiecare sector de producţie, de la agroalimentar la mediu şi energie, de la chimic-farmaceutic la electronică, de la mecanică şi metalurgie la sticlă şi ciment. În sectorul sănătăţii, producţia şi furnizarea de gaze medicale pentru spitale şi unităţi de asistenţă socială este completată de furnizarea de dispozitive medicale, îngrijire integrată la domiciliu şi îngrijiri paliative.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.