Grupul italian Enel a investit aproximativ 100 de milioane de euro în cea de-a doua fază de construcţie a parcului solar São Gonçalo, cea mai mare instalaţie fotovoltaică din America de Sud, punând astfel în funcţiune încă 133 MW. Enel va investi alte 142 de milioane de dolari în dezvoltarea unei noi extensii, de 256 MW, a parcului solar São Gonçalo, care va ajunge astfel la o capacitate totală de 864 MW şi va deveni cea mai mare unitate de producţie a Enel din lume, aflată în stadiu de construcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Filiala braziliană de energie regenerabilă a Grupului Enel, Enel Green Power Brasil Participações Ltda. (EGPB) a pus în funcţiune extensia de 133 MW a centralei sale solare São Gonçalo, de 475 MW, cea mai mare unitate fotovoltaică din America de Sud, situată în São Gonçalo do Gurguéia, în statul Piauí, din nord-estul Braziliei. Construirea secţiunii de 133 MW a presupus o investiţie de aproximativ 422 de milioane de reali brazilieni, echivalentul a circa 100 de milioane de euro", a informat grupul.

În august 2019, Enel a anunţat demararea lucrărilor de construcţie la extensia de 133 MW a parcului solar, aflat în acest moment în funcţiune. Anterior, lucrările de construcţie la prima fază a parcului São Gonçalo, de 475 MW, începuseră în octombrie 2018 iar unitatea a fost conectată la reţea în ianuarie 2020.

“Punerea în funcţiune a primei extensii a impresionantului parc solar din São Gonçalo reprezintă un pas important pentru Enel în Brazilia şi ne consolidează poziţia de lider pe piaţa energiei solare. În ciuda provocărilor impuse de scenariul actual, am început recent construirea a 1,3 GW de capacitate regenerabilă în Brazilia, care include o nouă secţiune de 256 MW a parcului solar São Gonçalo. Ne menţinem angajamentul de a contribui la dezvoltarea pieţei de energie din ţară şi de a conduce recalibrarea ecologică în Brazilia, aşa cum o facem la nivel global”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power şi responsabil de linia de business Global Power Generation din cadrul Enel.

Se estimează că noua extensie, de 256 MW, a cărei construcţie a început în 2020, va fi pusă în funcţiune anul acesta, capacitatea totală a parcului din São Gonçalo urmând să ajungă la 864 MW. Astfel va deveni cea mai mare unitate de producţie a Enel din lume aflată în construcţie. Grupul Enel va investi aproximativ 735 de milioane de reali brazilieni, echivalentul a aproximativ 142 de milioane de dolari, în construirea celei de-a treia faze a centralei.

Întregul parc solar de 864 MW din São Gonçalo va include peste 2,2 milioane de panouri solare şi, complet funcţional, va putea genera mai mult de 2,2 TWh anual şi va evita emisii de peste 1,2 milioane de tone de dioxid de carbon pe an.

São Gonçalo este prima unitate Enel din Brazilia care foloseşte module solare bifaciale care captează energia solară pe ambele părţi ale panoului. Datorită utilizării acestei tehnologii, producţia de energie va creşte cu până la 18%, conform estimărilor.

Din capacitatea totală instalată în São Gonçalo, 599 MW, care includ cei 256 MW aferenţi celei de-a treia faze, cei 133 MW ai fazei a doua şi o parte din cei 210 MW ai primei faze sunt susţinuţi prin contracte de furnizare a energiei negociate cu clienţii corporativi de pe piaţa braziliană de energie liberă. Ceilalţi 265 MW din prima fază sunt susţinuţi de contracte de furnizare pe o perioadă de douăzeci de ani cu un grup de companii de distribuţie care operează pe piaţa reglementată din Brazilia.

"În timpul lucrărilor, au fost puse în aplicare protocoale riguroase de siguranţă, în contextul pandemiei şi în conformitate cu măsurile impuse de autorităţile sanitare, cu scopul de a asigura protecţia necesară a celor implicaţi în construirea centralelor, precum şi a comunităţilor în care se află parcul. Compania a stabilit reguli stricte privind călătoriile, care prevăd o perioadă de carantină preventivă în cazul în care lucrătorii trebuie să meargă în oraşe aflate în afara regiunii în care este amplasat şantierul, intensificarea acţiunilor de igienizare a facilităţilor, vehiculelor şi spaţiilor înconjurătoare de pe şantiere, precum şi măsuri pentru a asigura practici de lucru sigure. Pe şantiere, echipele au fost organizate astfel încât să se menţină şi să se respecte distanţarea socială. Enel Green Power desfăşoară, de asemenea, campanii masive de testare la fiecare două săptămâni care implică toţi lucrătorii de pe şantier", arată Enel.

În Brazilia, Grupul Enel, prin filialele sale EGPB şi Enel Brasil, are o capacitate totală regenerabilă instalată de peste 3,4 GW, din care 1.210 MW provin de la centrale eoliene, 979 MW de la centrale fotovoltaice şi 1.269 MW de la centrale hidroelectrice.

Enel este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile. Enel este cea mai mare companie de utilităţi din Europa raportat la EBITDA din activităţi curente. Grupul Enel activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 87 GW. Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are peste 74 de milioane de clienţi casnici şi companii în întreaga lume, reprezentând cea mai mare bază de clienţi comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power este cel mai mare jucător privat în domeniul energiei regenerabile şi operează unităţi de producţie cu o capacitate instalată de peste 47 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia şi Oceania.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.