Grupul italian Enel a anunţat vineri că a primit contracte de capacitate pentru 59,2 MW în cadrul licitaţiei pentru serviciul de reglare a frecvenţei ultra-rapide a operatorului de sistem de transport italian Terna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grupul Enel a primit contracte de capacitate pentru 59,2 MW în cadrul licitaţiei pentru serviciul de reglare a frecvenţei ultra-rapide a operatorului de sistem de transport italian Terna, cunoscut şi sub denumirea de 'rezervă rapidă'. Mai exact, capacitatea se referă la continentul central-nordic al Italiei (40 MW) şi continentul central-sudic (19,2 MW)”, anunţă grupul.

Capacitatea atribuită va fi furnizată de aşa-numitele unităţi de rezervă rapidă (FRU), care includ posibilitatea de a combina un sistem de stocare electrochimică cu infrastructuri de încărcare a vehiculelor electrice şi soluţii de tipul Vehicle-to-Grid. Începând din ianuarie 2023 şi până în decembrie 2027, aceste unităţi vor oferi servicii de răspuns ultrarapid, în mai puţin de o secundă. Serviciul trebuie să fie disponibil timp de 1.000 de ore pe an, în intervale de timp specifice definite de Terna.

”Prin aceste alocări, Enel îşi consolidează poziţia de lider în dezvoltarea sistemelor de stocare electrochimică în Italia prin furnizarea de noi servicii necesare pentru a garanta stabilitatea reţelei. Dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor de stocare favorizează procesul de decarbonizare şi participarea surselor regenerabile la mixul de producţie, contribuind la realizarea obiectivelor stabilite în Planul naţional integrat pentru energie şi climă al Italiei, alături de accelerarea tranziţiei energetice”, a declarat Carlo Tamburi, directorul Enel Italia.

FRU-urile alocate sunt: Porto Tolle, 20 MW (într-o zonă care nu este inclusă în proiectul actual de refacere a site-ului), Alessandria, 20 MW, Torrevaldaliga Nord 2, 9,6 MW, şi Torrevaldaliga Nord 3, 9,6 MW.

Rezerva rapidă va contribui la îmbunătăţirea stabilităţii frecvenţei reţelei, în coordonare cu alte servicii existente. În cadrul proiectelor pilot promovate de Terna, această licitaţie a contribuit la facilitarea introducerii de noi tehnologii în sistemul electric şi, în special, a unităţilor de stocare electrochimice, care sunt esenţiale în susţinerea tranziţiei energetice, aşa cum este prevăzut în Planul naţional integrat pentru energie şi climă din Italia.

În licitaţie, Enel îşi confirmă leadership-ul în proiectele pilot ale Ternei, câştigând cea mai mare pondere din capacitatea alocată în cadrul licitaţiei: aproximativ 24% din total, precizează grupul.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.