Endesa, filiala spaniolă a Enel, anunţă că i-a prezentat Ministerului spaniol al Tranziţiei Ecologice interesul său de a dezvolta până la 23 de proiecte de hidrogen regenerabil în Spania, în diferitele părţi ale lanţului valoric al hidrogenului. Investiţia aferentă se ridică la peste 2,9 miliarde de euro şi va fi necesară pentru a pune în funcţiune unităţi de electroliză cu o capacitate 340 MW, alimentată cu 2.000 MW de energie regenerabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Endesa, filiala spaniolă a Enel, a transmis o scrisoare de intenţie Ministerului Spaniol al Tranziţiei Ecologice, cu scopul de a dezvolta până la 23 de proiecte de hidrogen verde în Spania, atât în zona peninsulară, cât şi în afara ei. Investiţiile asociate acestor proiecte, inclusiv în centralele regenerabile care vor alimenta electrolizorii, se ridică la aproximativ 2,9 miliarde de euro. Proiectele acoperă diferite activităţi în lanţul valoric al hidrogenului verde, de la producţie până la consum", anunţă compania.

Proiectele de electroliză din Peninsula Iberică (As Pontes, Huelva, Teruel, Almería, Tarragona, Valle del Ebro, Compostilla şi Seseña) implică o investiţie agregată de 2 miliarde de euro pentru construcţia a opt electrolizori, cu o capacitate cumulată de 315 MW. În total, vor fi create 620 de locuri de muncă, în faza de construcţie, şi 320 de locuri de muncă în faza ulterioară de funcţionare şi întreţinere, din următorii 20 de ani. La acestea se vor adăuga locurile de muncă create odată cu începerea producţiei de energie regenerabilă care va alimenta electrolizorii. Pentru proiectele din afara zonei iberice, care absorb o investiţie cumulată de peste 900 de milioane de euro, opţiunile variază de la producţia de hidrogen verde în unităţi de producţie (Barranco de Tirajana, Granadilla şi Alcudia, cu electrolizori care vor totaliza 25 MW), la tranziţia modului de funcţionare a centralelor către un model hibrid, bi-fuel, şi până la înlocuirea capacităţii altor centrale de operare cu hidrogen / gaz.

“Endesa doreşte să îşi reitereze angajamentul faţă de hidrogenul verde ca element cheie în procesul de tranziţie energetică şi decarbonizarea economiei. Acestea sunt obiective la care lucrăm de ani de zile şi care au caracterizat strategia noastră de înlocuire progresivă a producţiei de energie termică cu energie regenerabilă. Cele 23 de proiecte de hidrogen verde pe care le prezentăm acum sunt asociate cu o capacitate de aproape 2.000 MW de energie regenerabilă. Această capacitate reprezintă mai mult de jumătate din cei 3.900 MW pe care compania a anunţat că îi va pune în funcţiune în Spania, în perioada 2021 - 2023, conform planului său strategic actualizat, anunţat la sfârşitul lunii noiembrie 2020”, a declarat, Rafael González, general manager of Generation din cadrul Endesa.

Implementarea acestor proiecte va contribui semnificativ la realizarea obiectivelor stabilite pentru prima fază (2020-2024) din Planul de Acţiune pentru Hidrogen (Hydrogen Roadmap), lansat de guvernul spaniol. Toate proiectele de producere a hidrogenului includ investiţii în parcurile de energie regenerabilă dedicate alimentării electrolizorilor, deşi nu exclusiv, întrucât au capacitatea de a alimenta electricitatea generată în exces în reţea.

Totodată, Endesa este implicată în dezvoltarea unei industrii naţionale pentru producţia de electrolizori şi infrastructuri asociate, în acelaşi timp cu lansarea proiectelor sale de hidrogen verde. Acesta este un alt pilon strategic al Planul de Acţiune pentru Hidrogen (Hydrogen Roadmap).

"Cel mai avansat proiect în acest moment este cel dezvoltat la As Pontes (A Coruña), care include un electrolizor de 100 MW şi şase parcuri eoliene asociate, cu o capacitate totală de 611 MW, a căror construcţie ar trebui să creeze aproximativ 1.600 de locuri de muncă pe parcursul celor 18 luni de construcţie. Construcţia electrolizorului va dura aproximativ 24 de luni şi va angaja aproximativ 120 de persoane. Funcţionarea şi întreţinerea electrolizorului, pentru o durată de aproximativ 20 de ani, ar urma să necesite munca a aproximativ 100 de persoane. Investiţia totală în proiectul As Pontes se va ridica la 738,2 milioane de euro. Odată operaţional, complexul ar trebui să producă în jur de 10.000 de tone de hidrogen verde şi să creeze aproximativ 130 locuri de muncă pentru profesionişti în operaţiuni de întreţinere şi operare (100 în electrolizor şi alţi 30 în parcurile eoliene)", arată compania.

Scopul acestui prim proiect este de a demonstra că o fabrică de această dimensiune poate fi construită, operată şi întreţinută, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere tehnic şi de mediu.

Alte proiecte urmează să fie dezvoltate în Huelva, Teruel, Almeria, Tarragona, Valea Ebro (Hidrógeno del Cierzo), Compostilla (Leon) şi Seseña (Toledo). Împreună, acestea vor implica o capacitate de electrolizor de 215 MW, crearea a peste 500 de locuri de muncă în faza de construcţie şi în jur de 220 în faza de funcţionare şi întreţinere ulterioară.

Proiectele care vor fi dezvoltate în Spania continentală presupun o investiţie totală de 2 miliarde de euro şi electrolizori cu o capacitate agregată de 315 MW.

În cazul proiectelor din afara peninsulei, opţiunile variază de la producerea de energie cu hidrogen verde în instalaţiile de nouă generaţie (Barranco de Tirajana, Granadilla şi Alcudia, cu electrolizori care vor totaliza 25 MW), la tranziţia modului de funcţionare a centralelor către un model hibrid, bi-fuel, şi până la înlocuirea capacităţii altor centrale de operare cu hidrogen / gaz.

Investiţiile în iniţiativele prezentate în Insulele Canare, Baleare şi Melilla se ridică la 900 de milioane de euro.

În ansamblu, cele 23 de proiecte propuse de Endesa sunt diverse, atât în ceea ce priveşte amplasamentele, cât şi utilizările finale ale hidrogenului: acestea ar fi dezvoltate în zone de decarbonizare şi tranziţie justă, în sisteme de generare a energiei în insule, în aplicaţii în industria chimică, pentru înlocuirea consumului de căldură, dar şi în calitate de combustibil pentru transportul greu. Producţia totală din aceste proiecte, odată începute, se va ridica la 26.000 de tone de hidrogen pe an.

"Hidrogenul regenerabil va juca un rol important în decarbonizarea cu succes a sectorului energetic şi, în special, în domeniile în care electrificarea nu este cea mai eficientă soluţie sau nu este fezabilă din punct de vedere tehnic pe termen mediu. În mod similar, hidrogenul regenerabil produs prin electroliză va contribui la reglarea corectă a unui sistem de energie electrică 100% regenerabilă, oferind o mai mare flexibilitate şi îmbunătăţind securitatea aprovizionării. Cu toate acestea, producţia şi consumul de hidrogen regenerabil reprezintă încă o piaţă incipientă cu un grad scăzut de maturitate", spun reprezentanţii companiei.

În prezent, în jur de 500.000 de tone de hidrogen sunt produse şi consumate în Spania ca materie primă, practic toate din combustibili fosili, deoarece nu a fost o opţiune competitivă până recent.

"În contextul scăderii costurilor cu generarea de energie regenerabilă, creşterea preţurilor la CO2 şi necesitatea stocării sezoniere a energiei, tehnologiile de producere a hidrogenului regenerabil ar putea deveni competitiv pentru utilizările industriale în următorii ani. În orice caz, în prezent, pentru a-şi demonstra rentabilitatea, sunt încă necesare mecanisme de sprijin pentru a face utilizarea hidrogenului competitiv faţă de alte alternative", adaugă ei.

Endesa este cea mai importantă companie de electricitate din Spania şi a doua din Portugalia. Este, de asemenea, al doilea operator de gaze de pe piaţa spaniolă. Acesta a dezvoltat o afacere integrată, de la generare la comercializare şi oferă, de asemenea, prin Intermediul Endesa X, servicii cu valoare adăugată care vizează decarbonizarea utilizărilor de energie în locuinţe, întreprinderi, industrii şi administraţii publice. Compania are în jur de 10.000 de angajaţi. Endesa face parte din Enel, cel mai mare grup de electricitate din Europa.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.