Miliardarul Elon Musk crede că se apropie o recesiune în Statele Unite şi îşi face griji că încercările Rezervei Federale (Fed) de a reduce inflaţia ar putea să agraveze încetinirea economiei, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un tweet de miercuri dimineaţa, CEO-ul Tesla şi proprietarul Twitter a cerut Fed ”să reducă imediat ratele dobânzilor” pentru că în caz contrar riscă ”să amplifice probabilitatea unei recesiuni severe”.

Declaraţiile au venit într-un schimb de replici cu co-fondatorul Tesmanian, Vincent Yu, la care au participat şi alţii.

Mai târziu în discuţie, fondatorul NorthmanTrader, Sven Henrich, a observat că Fed ”a menţinut politica monetară relaxată pentru prea mult timp, interpretând total greşit inflaţia, şi acum a înăsprit-o agresiv, la cea mai mare construcţie a datoriei din istorie, fără să ţină seama de efectele de decalaj ale acestor creşteri ale dobânzilor, riscând să întârzie din nou să-şi dai seama de prejudiciul făcut.”

Musk a răspuns: „Exact”.

Aceasta nu este prima dată când Musk avertizează despre un dezastru economic iminent. Într-un schimb de opinii similar din 24 octombrie, cel mai bogat om din lume a estimat că o recesiune globală ar putea dura ”până în primăvara lui ’24”, deşi a remarcat că ”doar presupune”.

Această predicţie a venit pe fondul unei serii de avertismente economice din partea altor directori de companii, inclusiv CEO-ul Amazon Jeff Bezos, CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, şi CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon.

Fed pare să intre în etapele târzii ale unei campanii de majorare a dobânzilor, menită să combată inflaţia care se află încă aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

Banca centrală şi-a majorat dobânda de referinţă de şase ori în acest an, ducând rata dobânzii la împrumut overnight la un interval ţintă de 3,75%-4%, fiind aşteptat să o mai crească de câteva ori înainte de a se opri.

În ultimele zile, oficialii Fed au spus că se aşteaptă la creşteri mai mici decât cele patru majorări consecutive de 0,75 puncte procentuale, dintre care cea mai recentă a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a confirmat miercuri posibilitatea că vor avea loc creşteri mai mici ale dobânzilor, chiar dacă progresele în lupta împotriva inflaţiei au fost în mare parte nesatisfăcătoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.