Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica propune să le dea acţionarilor dividende de 0,45 lei/acţiune, valoarea totală brută a dividendelor fiind de 152,8 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2021 inregistrat de Electrica SA este în valoare de 0,45 lei/acţiune. Valoarea totală brută a dividendelor este de 152,8 milioane lei, corespunzător unui procent de 50% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situaţiilor financiare individuale auditate ale Electrica SA pentru anul 2021”, anunţă compania.

În anul 2021, Electrica SA a obţinut un profit net individual de 321,8 milioane lei, în creştere cu 7,8% faţă de nivelul aferent anului 2020, iar rezultatul net al Grupului Electrica a fost pierdere de 553 milioane lei, înregistrând o scădere de 941 milioane lei, comparativ cu profitul de 388 milioane lei realizat în anul precedent. Scăderea a fost generată, în principal, de evoluţia în creştere accelerată a costurilor cu achiziţia de energie electrică.

În anul 2021, EBITDA consolidată a înregistrat o scădere cu 1,081 miliarde lei faţă de valoarea din 2020, ajungând la valoarea negativa de 128 milioane lei. Evoluţia EBITDA consolidată a fost generată, în principal, de performanţa segmentului de furnizare, influenţată semnificativ de majorarea abruptă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, la care se adaugă creşterea costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reţele pe segmentul de distribuţie.

Veniturile Grupului Electrica, în 2021, s-au ridicat la valoarea de 7,179 miliarde lei, reprezentând o creştere de 10,4% faţă de anul precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 15,1%, în contextul evoluţiei preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul de +12,5%, a majorării cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul cu 1%, dar şi a creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 0,7% mai mici, în principal ca urmare a scăderii veniturilor aferente serviciilor construcţiei retelelor electrice din acordurile de concesiune, impact negativ anulat de creşterea tarifelor de distribuţie, cât şi a volumelor de energie electrică distribuită, cu 5,7%.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 45,8%, la 5,695 miliarde lei, în anul 2021.

Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică şi gazele naturale achiziţionate au înregistrat o creştere de 1,451 miliarde lei, sau 36,7%, comparativ cu 2020. Această variaţie reprezintă efectul creşterii semnificative din anul 2021 a preţurilor de achiziţie a energiei electrice,  majorare ce s-a produs atât pe segmentul concurenţial, cât şi pe cel de serviciu universal şi furnizor de ultimă instanţă (FUI), care în 2020 era segment reglementat şi a fost influenţat de recuperarea, sub formă de corecţii pozitive, a unor pierderi din achiziţie din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub preţul efectiv de achiziţie a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat.

Pe segmentul de distributie, costurile cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reţele (CPT) au crescut cu 393 milioane lei, sau 58,7%, tot ca urmare a majorării semnificative a preţurilor de achiziţie a energiei electrice. Efectul creşterii preţurilor de achiziţie a energiei electrice pentru CPT s-a resimţit cu precădere în trimestrele III şi IV, când creşterea preţurilor a fost de 36%, respectiv 167% comparativ cu perioada similară din 2020.

„Întreaga piaţă de energie se confruntă cu provocări cruciale atât la nivel naţional, cât şi european. Creşterea accelerată a preţurilor de achiziţie de energie înregistrată în partea a doua a anului 2021, dar şi incertitudinile generate de schimbările cadrului legislativ au avut ca şi consecinţă deteriorarea semnificativă a situaţiei financiare a operatorilor de distribuţie, dar mai ales a companiilor de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale. Măsurile dispuse de autorităţi în această perioadă dificilă au condus la costuri suplimentare pentru companiile din domeniu, expuse la preţurile extrem de mari de pe piaţă, cu impact direct asupra fluxului de numerar operaţional, ceea ce periclitează viabilitatea financiară a acestora. Conştienţi de sensibilitatea contextului generat de volatilitatea pieţei de energie, la nivelul companiilor operaţionale din cadrul Grupului Electrica, am făcut eforturi majore pentru a asigura continuitatea în aprovizionare şi pentru a ne consolida rezilienţa la şocuri viitoare. În pofida dificultăţilor întâmpinate în procesul de recuperare, în timp util, a costului real cu achiziţia de energie, furnizorii de energie au prefinanţat, încă din luna noiembrie, schema complexă de compensare a facturilor şi de plafonare a preţurilor pentru clienţi. Efectul imediat a fost o creştere semnificativă a necesarului de finanţare a capitalului de lucru pentru companiile operaţionale din Grup.  În acest context de piaţă, am adoptat o serie de măsuri  care să pregătească Grupul Electrica să acţioneze agil într-o perioadă marcată de volatilitate şi incertitudine, pentru a face faţă provocărilor din mediul intern şi extern”, spune Corina Popescu, director general Electrica.

Grupul Electrica a distribuit, în 2021, aproximativ 18,5 TWh (în creştere cu 6% faţă de 2020) către un număr de aproximativ 3,83 milioane de utilizatori.

În anul 2021, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 9,4 TWh (în creştere cu 1,34% faţă de 2020) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.

În anul 2021, Electrica Furnizare a fost lider de piaţă, cu o cotă de piaţă de 18,39%; a fost lider şi pe piaţa FUI, cu o cotă de piaţă de 30,67%, pe piaţa concurenţială având o cota de 12,58% (conform datelor din raportul ANRE aferent lunii noiembrie 2021).

Grupul a achiziţionat patru companii de proiect care deţin un portofoliu de proiecte de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu o capacitate instalată proiectată de 284 MW, din care 163 MW în trei proiecte fotovoltaice şi 121 MW într-un proiect eolian care va include şi o capacitate de stocare de 60 MWh.

Compania anunţă că urmăreşte în continuare, potenţiale noi oportunităţi în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu  o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.