Compania Electrica, la care statul rămâne cel mai mare acţionar, a precizat marţi seară că echipamente de măsură cumpărate de companie sunt amplasate la punctele de consum, adică la reţelele operatorilor de distribuţie din cadrul grupului Electrica. Reacţia vine după ce în raportul Curţii de Conturi pe anul 2015, publicat marţi, se arată că Electrica a plătit 227 milioane lei fără TVA (circa 51 milioane euro) pentru bunuri şi servicii care există în contabilitate, însă bunurile nu există fizic în patrimoniul companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru punctele de măsurare (contoare) aflate la filialele de distribuţie există liste de inventariere cu tip contor, serie, locaţie. Precizăm că Societatea Electrica a respectat în totalitate prevederile Ordinului 2861/2009 legate de procesul de inventariere a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, fapt consemnat şi în situaţiile financiare individuale auditate”, arată Electrica, într-o precizare transmisă News.ro.

Reprezentanţii Electrica subliniază că raportul publicat de Curtea de Conturi a fost realizat la finalul anului 2016 şi se referă la perioada 1 ianuarie 2013-30 iunie 2014.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Raportul face referire, în principal, la sistemul AMR (Automatic Meter Reading), aflat în proprietatea Electrica SA, sistem utilizat, în baza unor contracte de prestări servicii, de către operatorii de distribuţie din cadrul Grupului Electrica pentru obţinerea datelor de la grupurile de măsură în timp real, cu acurateţe şi cu frecvenţă mărită”, a precizat compania. 

Sistemul AMR este compus din grupuri de măsură electronice amplasate la locul de consum (contoare), echipamente de comunicaţie şi echipamente IT, ”iar la data de 30 iunie 2014 era înregistrată în contabilitatea Electrica SA cu o valoare de inventar de 224.622.940 lei”.

Inspectorii Curţii de Conturi au remarcat "angajarea de fonduri băneşti", în valoare de 227,035 milioane lei fără TVA, "pentru achiziţia de bunuri (contoare, echipamente IT etc.), servicii de mentenanţă şi asistenţă tehnică aferente, în condiţiile în care bunurile achiziţionate, deşi evidenţiate în contabilitate, nu se regăsesc fizic în patrimoniu", arată raportul. 

Inspectorii instituţiei au mai descoperit că Electrica a cumpărat echipamente IT în baza unor contracte de subcontractare, încheiate de furnizor la preţuri mult mai mici decât cele stabilite iniţial în contractul încheiat cu Electrica, ceea ce a condus la efectuarea de plăţi nejustificate în valoare de 793.000 lei.

Inspectorii Curţii recomandă, în urma controlului, extinderea verificărilor asupra contractelor de lucrări sau servicii ale companiei, în vederea identificării şi a altor cazuri, precum şi măsuri pentru recuperarea prejudiciilor. 

Electrica deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică şi este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţionarii privaţi, între care fonduri de investiţii străine, deţin peste 50% din acţiuni.

Ministerul Energiei este cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%., în timp ce BERD are o participaţie de 8,66%.

Electrica are o valoare de piaţă de 4,88 miliarde lei (1,08 miliarde euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.