Compania Electrica, la care statul rămâne cel mai mare acţionar, a plătit 227 milioane lei fără TVA (circa 51 milioane euro) pentru bunuri şi servicii care există în contabilitate, însă bunurile nu există fizic în patrimoniul companiei, arată raportul public anual pe 2015, publicat de instituţia de control.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, inspectorii Curţii de conturi au remarcat "angajarea de fonduri băneşti", în valoare de 227,035 milioane lei fără TVA, "pentru achiziţia de bunuri (contoare, echipamente IT etc.), servicii de mentenanţă şi asistenţă tehnică aferente, în condiţiile în care bunurile achiziţionate, deşi evidenţiate în contabilitate, nu se regăsesc fizic în patrimoniu", arată raportul. 

Inspectorii instituţiei au mai descoperit că Electrica a cumpărat echipamente IT în baza unor contracte de subcontractare, încheiate de furnizor la preţuri mult mai mici decât cele stabilite iniţial în contractul încheiat cu Electrica, ceea ce a condus la efectuarea de plăţi nejustificate în valoare de 793.000 lei.

Inspectorii Curţii recomandă, în urma controlului, extinderea verificărilor asupra contractelor de lucrări sau servicii ale companiei, în vederea identificării şi a altor cazuri, precum şi măsuri pentru recuperarea prejudiciilor. 

Electrica deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică şi este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţionarii privaţi, între care fonduri de investiţii străine, deţin peste 50% din acţiuni.
 
Ministerul Energiei este cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%., în timp ce BERD are o participaţie de 8,66%.
 
Electrica are o valoare de piaţă de 4,74 miliarde lei (1,05 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere de la Bursă, de 13,70 lei/acţiune.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.